Na zázvorovou šťávu budete potřebovat kvalitní odšťavňovač nebo dobrého známého, který vám ho rád půjčí. Ale pozor! Přečtěte si dobře manuál, ne každý odšťavňovač zázvor zvládne.
Likér nemusíte skladovat v lednici. Doba trvanlivosti je minimálně 6 měsíců. Usazený „zázvorový kal“ není na závadu. Užívejte s rozumem – jeden panáček při pocitech, že na vás „něco leze“ nebo na chuť. Hodí se i s sebou na cesty do zemí s omezenou hygienou, určitě likér na takových výpravách oceníte! V takovém případě užívejte ráno na lačný žaludek. Doporučená denní dávka zázvoru jsou 4 g.
Pokud chcete zázvorový likér vhodný pro vegany, vyměňte med za sirup z agáve nebo jiné vhodné sladidlo.
Likér můžete hezky zabalit a darovat jako „jedlý“ dárek, jistě jím uděláte radost! :)
Postup přípravy
- Oloupejte zázvor, nejlíp vám to půjde se lžičkou, jako na videu. Okrájejte slupku citronu. Odšťavte zázvor a citrony zvlášť do odlišných sklenic.
- Zázvorovou šťávu, citronovou šťávu a vodku smíchejte v poměru 1 : 1 : 1 a doslaďte medem. Med určitě použijte tekutý, aby se lépe a dobře rozmíchal. Pokud máte domácí tuhý, nechte si ho předem v teplé vodě rozehřát. Pozor (!), ne ve vroucí vodě, přišli byste tak o jeho cenné látky, které by se teplem zničily.
- Likér dobře promíchejte a nalijte do lahvičky.