Skotské vejce

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Skotské vejce Foto:
Skotské vejce
Foto: KitchenStory.cz

Skotská vejce jsou tradičním skotským pokrmem, který je ale oblíbený na všech britských ostrovech. U nás je někdy na jídelním lístku najdete pod názvem pštrosí vejce. Je to ideální jídlo třeba na pikniky nebo na cesty, dobře se převáží a je to jednoduše dobrota.

Tradičně se do kořeněného mletého masa balí natvrdo uvařené vejce, poté se vše obalí ve strouhance a smaží ve vyšší vrstvě oleje. Je to ale velmi tučné, takže můžete vyzkoušet i variantu pečení v troubě. Je to pořád lahůdka a navíc o něco zdravější. My jsme tentokrát vyzkoušeli zabalit do masa vejce uvařené naměkko a i když je to trochu piplačka, výsledek nás přesvědčil, že to stálo za tu práci :)

Suroviny
mleté maso (mix hovězího a vepřového) 400 g
vejce 4 ks
toustový chléb
sůl
Postup
1

Dejte si vařit vodu s trochou soli, to proto, aby se vajíčko hned zatáhlo, kdyby náhodou prasklo. Jakmile se začne voda vařit, vložte do něj vajíčka o pokojové teplotě. Normálně se vejce naměkko dělá cca 6,5 minuty, ale protože skotská vejce pak ještě dopečete v troubě, vařte je pouze 4,5 minuty.

2

Kvalitní mleté maso stačí dochutit solí a pepřem. Vytvořte si 4 kuličky na 4 porce a roztáhněte potravinářskou fólii, se kterou bude mnohem jednodušší vejce zabalit.

3

Protože jsou vajíčka opravdu hodně naměkko, budou se trošku hůře loupat. Mleté maso rozprostřete na potravinářskou fólii, doprostřed dejte vejce a pomocí fólie se pokuste vajíčko zabalit. Musíte opravdu jemně, protože jinak by vám vajíčko mohlo prasknout.

4

Ze staršího toustového chleba si udějte domácí strouhanku. Lehce ho rozdrobte, osolte, opepřete a pokud budete chtít, můžete přidat i nějakou tu bylinku, to určitě není na škodu. Skvěle se k tomu hodí tymián. Pokud bude pečivo čerstvé, dejte ho na pár minut vysušit do rozehřáté trouby. Masové koule si ve strouhance obalte a můžete se vrhnout na pečení! Vytvořené koule položte na pečící papír, jemně zakápněte olivovým olejem a dejte do trouby na 180 °C upéct dozlatova. Popř. je můžete usmažit na pánvi v oleji.

5

Samozřejmě, pokud máte rádi vajíčko více uvařené, nechte ho vařit o něco déle. Na talíř nachystejte nějaký ten salátek, aby bylo čím to zajíst, a můžete skotské vejce rozkrojit a podávat.

Skotské vejce Foto:

Skotské vejce Foto:

Skotské vejce Foto:

Skotské vejce                                                                                       Foto: KitchenStory.cz

KITCHEN STORY

Kitchen Story Foto:

… aneb manželé v kuchyni!

Ze začátku to bylo vaření pro pár přátel a rodinu, ale pak se z toho stalo něco víc. Jirka a Marika se rozhodli, že se se svými každodenními zážitky, zkušenostmi a postřehy z kuchyně chtějí podělit a tak vznikl food blog KITCHEN STORY, kterému věnují každičkou volnou chvilku. Jejich obrovská výhoda je v tom, že jsou na to dva.  

Marika má ráda jednoduchou kuchyni o pár ingrediencích, která nezabere moc času, a také zastává úlohu fotografky a stylistky. Jirka má radši větší výzvy, a proto se často pouští do složitějších receptů, navštěvuje kurzy vaření a různé kulinářské soutěže. Skloubením svých vlastností dokážou blogu propůjčit daleko rozmanitější pohled na život v kuchyni i mimo něj.

Videa

reklama

reklama