S Klárou v kuchyni: Pórkové smaženky podle Ottolenghiho

Doba přípravy:
Počet porcí: 12–16 ks
Pórkové smaženky podle Ottolenghiho  Foto:
Pórkové smaženky podle Ottolenghiho
Foto: Klára Michalová

Ráda bych se s vámi podělila o recept z kuchařky Hojnost od mistra zeleninové kuchyně – Yotama Ottolenghiho. Tyto smaženky chutnají naprosto báječně a hodí se pro posezení s přáteli – zaručuji, že se po nich jen zapráší :)

Tak za prvé – nejsem vegetarián, ba dokonce musím přiznat, že maso miluji a některá jídla z něj si nedokážu odpustit.

Za druhé – na druhou stranu je fakt, že miluju i zeleninu. Baví mě její chuťová, tvarová, barevná rozmanitost a užívám si všechny ty struktury, které lze ze zeleniny vykouzlit.

Za třetí – kuchařky jsou moje posedlost – sbírám je a čtu si v nich jako v románech, hledám inspiraci, sbírám informace o nových surovinách i technikách přípravy, objevuji nové kombinace a kochám se krásnými fotkami.

Za čtvrté – podle kuchařek téměř nevařím. A když už, tak si hned napoprvé recepty razantně upravuji.

Proč tak rozsáhlý úvod k receptu? Protože loni před Vánoci vyšla kuchařka, které se toto vyznání dotýká. Hojnost (v angličtině Plenty) je bezmasá kuchařka šéfkuchaře Yotama Ottolengiho. A je krásná a jiná a tak strašně inspirativní, že podle ní vařím. A nic nepřidávám ani neubírám. A je to perfektní! Více než 120 receptů je tak lákavých, že už pomalu přemýšlím, že to vezmu od prvního do posledního jako ve filmu Julie a Julia :) Takže i když jíte maso jako já, jděte do knihkupectví a aspoň si ji prolistujte a uvidíte sami!

A mimochodem – ani Yotam není vegetarián, a možná proto mě ta jeho kniha tak zaujala, nejde o to, jak nahradit maso ve stravě, jde o to, jak zpracovat zeleninu kreativně, zajímavě a neskutečně lákavě.

Vyzkoušejte například recept na jeho pórkové smaženky s česnekovým dipem. Nenechte se odradit množstvím surovin – většinu máte určitě doma a příprava je fakt jednoduchá.

Suroviny
pórek, očištěný a seříznutý 3 ks (asi 450 g)
šalotky nakrájené nadrobno 5 ks
čerstvá červená chilli paprička zbavená semínek a nakrájená na kolečka 1 ks
hladkolistá petržel, nakrájená (včetně stonků) 25 g
mletý koriandr 3/4 lžičky
mletý římský kmín 1 lžička
mletá kurkuma 1/4 lžičky
mletá skořice 1/4 lžičky
cukr krupice 1 lžička
sůl 1/2 lžčky
bílek 1 ks
vejce 1 ks
mléko 150 ml
rozehřáté máslo 55 g
Dip:
česnek, prolisovaný 2 stroužky
olivový olej 3 lžíce
sůl 1/2 lžičky
nadrobno nasekané lístky petrželky a koriandru
Postup
1

Začněte omáčkou. Všechny suroviny na její přípravu krátce rozmixujte při vysokých otáčkách na hladkou zelenou omáčku. Nebo, pokud nechcete špinit mixér, všechny ingredience jednoduše smíchejte v misce.

2

Pórky nakrájejte na kolečka. V pánvi rozehřejte olej, přidejte pórek a šalotku a na středně silném plameni je za stálého míchání opékejte doměkka (asi 15 minut). Přeneste je do mísy a přidejte chilli papričku, petrželku, koření, cukr a sůl. Nechejte vychladnout.

3

Bílek ušlehejte na nepříliš pevný sníh a opatrně zapracujte do zeleniny. V jiné míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, celé vejce, mléko a rozehřáté máslo. Do těsta vmíchejte směs zeleniny se sněhem.

4

Ve velké pánvi rozehřejte olej na středně vysokou teplotu. Malou naběračkou nebo lžící utvořte v pánvi 4 smaženky. Opékejte je z obou stran dozlatova, přeneste na vrstvu papírových utěrek a udržujte teplé. Postupně tak zpracujte všechnu hmotu. Podle potřeby přidávejte do pánve olej.

5

Smaženky podávejte teplé s omáčkou v misce k namáčení nebo placičky rozdělte rovnou na talíře a omáčkou je pokapejte. My jsme si k nim přidali ještě jednoduchý zelený salát a moc jsme si pochutnali :)

Cuketové smaženky podle Ottolenghiho  Foto: Pórkové smaženky podle Ottolenghiho, foto: Klára Michalová

Videa

reklama

reklama