Pici pasta s vepřovým ragú

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Pici pasta s vepřovým ragú Foto:
Pici pasta s vepřovým ragú
Foto: Kublanka.cz

Že nevíte, co je Pici pasta? Jedná se vlastně o ručně dělané špagety a recept na ně pochází ze slunného Toskánska. Připravit si domácí těstoviny je sice trochu náročnější, ale žádné jiné tak dobře nechutnají.

Suroviny
Pici pasta:
semolina 100 g
olivový olej 2 lžíce
vlažná voda 150–200 ml
sůl 1 špetka
Vepřové ragú:
mleté vepřové maso (ideálně ta část, kdy kotleta přechází v krkovici) 400 g
cibule 1 ks
celer 1 řapík
mrkev 1 ks
červené víno 100 ml
passata s kousky rajčat 500 g
sůl
Postup
1

Vepřové ragú: ve větší silnostěnné pánvi rozpalte 6 lžic olivového oleje, na kterém orestujte za občasného míchání do změknutí najemno nakrájenou cibuli, řapík celeru a nastrouhanou mrkev. Přidejte mleté maso, které restujte až do odpaření veškeré tekutiny. Podlijte červeným vínem a nechte vyvařit alkohol. Na závěr přidejte rajčatovou passatu a 6 bobkových listů, přiklopte pokličkou a nechte na mírném ohni jemně probublávat následující 2 hodiny. Občas promíchejte. Na závěr dochuťte solí a pepřem.

2

Pici pasta: na dřevěném válu důkladně promíchejte hladkou mouku se semolinou a špetkou soli. Uprostřed mouky udělejte důlek, do kterého přilijte 2 lžíce olivového oleje a 150 ml vlažné vody. Nejdříve vidličkou a poté prsty vypracujte vláčné a nelepivé těsto, které zabalte do potravinářské fólie a nechte 30 minut odpočívat. Pokud by bylo těsto příliš suché, přidejte trochu vody, pokud naopak příliš lepivé, přidejte hladkou mouku.

3

Odpočinuté těsto vyválejte na pomoučeném vále na obdélník o tloušťce 1 cm, který rádýlkem nebo nožem nakrájete na 1 cm silné proužky.

4

Nakrájené těsto zakryjte potravinářskou fólií. Postupně odebírejte jeden proužek těsta za druhým a prsty ho rozválejte na dlouhý váleček o průměru cca 3 mm. Pici pokládejte na vál posypaný semolinou.

5

Pici vařte ve velkém množství osolené vody cca 5 minut (závisí to na jejich tloušťce) al dente. Správně uvařené těstoviny vyplavou na hladinu. Poté je sceďte a ihned je přidejte k vepřovému ragú a promíchejte. Podávejte posypané nastrouhaným parmazánem.

Pici pasta s vepřovým ragú Foto:

Pici pasta s vepřovým ragú, foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Videa

reklama

reklama