Suroviny
- plnotučné mléko 220 ml
- droždí 20 g
- polohrubá mouka 300 g
- vejce 2
- slunečnicový olej
- med 50 g
- voda 20 ml
- skořicový cukr 4 balení
- máslo 90 g
- sůl
- pepř
Postup
- V misce promícháme 50 ml vlažného mléka, 20 g droždí, lžičku cukru a necháme vzejít kvásek.
- Do mísy vsypeme polohrubou (300 g) a hladkou (200 g) mouku, změklé máslo (90 g), zbytek cukru, zbylé mléko, 2 vejce, špetku soli a vzešlý kvásek. Hněteme, dokud nebude těsto hladké. Jestliže na hnětení používáte robot, použijte hnětací hák.
- Necháme cca 1 hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem, na teplém místě přikryté čistou utěrkou kynout.
- Mezitím si vymažeme formy na trdelník olejem, místo nich můžeme použít i prázdné odzátkované lahve od piva zbavené etiket, obalené alobalem a pomazané olejem. Vykynuté těsto rozdělíme na 8 dílků a z každého vyválíme dlouhý váleček o průměru 2 cm. Ten pak omotáme kolem formy nebo lahve tak, aby se překrýval.
- Mašlovačkou trdelník ještě pomažeme olejem a pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Poté stáhneme trdelník z formy nebo z lahve, ještě horký potřeme mašlovačkou směsí rozehřátého medu s vodou a obalíme ve skořicovém cukru.
Autor receptu: Daniel Rukavička