Makovec

Doba přípravy:
Makovec Foto:
Makovec
Foto: Kuchařinka.cz

Makové koláče a buchty mají skvělou chuť, ale ruku na srdce, nepatří zrovna mezi zdravé pokrmy. Stačí ale pár ingrediencí vyměnit a hned u toho mlsání můžete mít lepší pocit. A přitom si skvěle pochutnáte!

Suroviny
vejce 5 ks
máslo 120 g
agáve sirup 150 ml
třtinový cukr 2 lžíce
mletý mák 300 g
špaldová mouka hladká 350 g
kvalitní kakao 1 lžíce
kypřicí prášek do pečiva 3 lžičky
mléko 700 ml
kvalitní džem
kvalitní čokoláda (75%)
kokosový olej 2 lžíce
Postup
1

Máslo ušlehejte s agáve sirupem a třtinovým cukrem, dokud není směs kompaktní a hladká.

2

Ve vedlejší misce smíchejte mouky, mletý mák, kakao a prášek do pečiva. Postupně směs přidávejte do másla se sirupem a cukrem a šlehejte. Nakonec přidejte mléko. Směs musí být úplně hladká bez hrudek, proto opravdu poctivě šlehejte, dokud těsto nebude úplně hladké.

3

Nalijte na plech nebo do velké dortové formy a dejte do rozpálené trouby na 170 stupňů a pečte asi 30 minut. Po 30 minutách ho vytáhněte a nechte úplně vychladnout.

4

Když je makovec hotový a vychladlý, podélně ho rozkrojte a naplňte kvalitním džemem.

5

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, přidejte dvě lžíce kokosového oleje a polijte s ní vršek makovce. Nechte ztuhnout.

Kuchařinka IISeznamte se s Kuchařinkou

Jmenuji se Petra Novotná a přiznávám, že nejsem vyučená kuchařka, ale jsem osoba s láskou k vaření. Jsem ale i máma, grafička a teď už i blogerka a mám neodolatelnou touhu vám ukázat, že vaření není tak těžké, jak se někomu může zdát a že používání základních surovin, kvalitního masa, zeleniny a trochu i hlavy může nakonec vést k tomu, že se budete cítit ještě o něco lépe...

… takže vařím, peču a třeba griluju . A přesně to, na co mám chuť já, moje děti nebo můj muž. Někdy jen proto, že se potřebuju trochu zrelaxovat nebo vyzkoušet něco nového. Své výtvory pravidelně sdílím na blogu Kuchařinka.cz.

Videa

reklama

reklama