Hovězí bourguignon

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Hovězí bourguignon Foto:
Hovězí bourguignon
Foto: Hermína / Prima

Tento slavný francouzský recept vyžaduje trochu více času na přípravu, ale ten výsledek... ten rozhodně stojí za to!

Sledujte novou kulinární show Teď vaří šéf! se Zdeňkem Pohlreichem každou neděli od 18.00 na Primě!

Všechny recepty z 9. dílu s tématem HOVĚZÍ MASO najdete v novém speciálu, kde nechybějí ani další informace z natáčení, bonusová videa a další "laskominy".

Suroviny
hovězí kýta 1 kg
cibule
mrkev
majoránka
červené víno
malé cibulky
žampiony
sůl
rozmarýn
tymián
petrželka
Postup
1

Den předem naložíme maso nakrájené na velké kusy do mísy spolu s nahrubo nakrájenou cibulí, mrkví, pár kuličkami černého pepře, rozmarýnem, tymiánem, majoránkou a bobkovým listem. Vše zalijeme červeným vínem a necháme v lednici.

2

Druhý den slijeme z marinády tekutinu do jiné misky. Maso osušíme v papírové utěrce, osolíme a opepříme.

3

V pánvi rozehřejeme olivový olej a osmažíme na něm nakrájenou slaninu a malé oloupané cibulky, přidáme zeleninu z marinády a orestujeme. Po chvilce zeleninový základ přendáme do jiného hrnce a do pánve vhodíme maso (podle potřeby můžeme pánev zakápnout olivovým olejem), maso opečeme ze všech stran dohněda, moc s ním nemícháme, aby z toho nevznikl guláš. Jakmile jsou všechny kousky masa opečené, přendáme je k zelenině a do pánve nalijeme marinádu, spojíme ji s výpečkem z masa. Vše poté nalijeme do hrnce k masu a zelenině a necháme vařit alespoň hodinu a půl.

4

V rendlíku na másle orestujeme pár žampionů se špetkou soli a pepře, stačí jen chvilka. Houby zalijeme asi 1 dl koňaku, necháme vyvařit alkohol (můžeme oflambovat).

5

Do burgundské omáčky přidáme kousek másla a přimícháme žampiony.

6

Podáváme s nasekanou petrželkou.

Hovězí bourguignon Foto:

Hovězí bourguignon Foto:

Hovězí bourguignon                                                                                      Foto: Hermína: Prima / Hermína

Videa

reklama

reklama