Suroviny
- vejce 5 ks
- cukr 1 lžíce
- plnotučné mléko 800 ml
- máslo 50 g
- rum 30 ml
- hladká mouka 550 g
- sůl 1 špetka
- olej (na smažení)
- kakao (na posypání)
Krém:
- mletá káva 5 lžic
- voda 100 ml
- mascarpone 750 g
- moučkový cukr 80 g
- smetana ke šlehání (30%) 300 ml
Postup přípravy:
- Vejce rozšlehejte s cukrem. Postupně přilévejte mléko s rozpuštěným máslem, rumem a přidávejte mouku se solí, až vymícháte hladké těsto.
- Promixujte ponorným mixérem a nechte 2 hodiny odstát při pokojové teplotě.
- Pánev vytřete olejem a nechte ji rozpálit. Z těsta na ní postupně upečte asi 14 tenkých palačinek z obou stran dozlatova. Po usmažení je nechte vychladnout.
- Kávu zalijte 100 ml vroucí vody a přeceďte. Dobře vychlazené mascarpone vyšlehejte s cukrem a smetanou do tuhého krému. Pak opatrně přimíchejte kávu.
- Vychladlé palačinky vždy potřete krémem a postupně poskládejte na sebe. Zbylý krém naplňte do cukrářského sáčku a ozdobte povrch dortu. Uložte ho na chvíli do chladu zatuhnout. Před podáváním posypte kakaem.
Nebo si chcete připravit klasické tiramisu, jak ho znáte? Máme pro vás videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Tiramisu
Případně mrkněte na další recepty s palačinkami: