Domácí karamelovo-ořechová zmrzlina

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Domácí karamelovo-ořechová zmrzlina Foto:
Domácí karamelovo-ořechová zmrzlina
Foto: archiv Mlékárna Kunín

Není důvod odpírat si v zimě oblíbenou zmrzlinu. Jen si místo lehkých ovocných sorbetů zkuste připravit poctivou smetanovou zmrzlinu – třeba se zkaramelizovanými ořechy!

Suroviny
Základ:
čerstvé mléko 170 ml
smetana ke šlehání (31%) 80 ml
cukr 50 g
vanilkový lusk 1 ks
Dále potřebujete:
loupané vlašské ořechy 50 g
máslo 10 g
cukr 35 g
rum 40 ml
Postup
1

V rendlíku rozpusťte máslo, přidejte nahrubo nadrcené ořechy a zvolna je opražte, přisypte cukr a míchejte, dokud nezačne hnědnout. Zalijte 50 ml vody, rum a rozvařte.

2

Mléko se smetanou nalijte do kastrůlku a dejte vařit. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a nožem z něj na prkénku seškrabte zrnka vanilky a vmíchejte je do mléka se smetanou. Přidejte i prázdný lusk a vařte asi 5 minut.

3

V kovové misce vyšlehejte cukr se žloutky do krému. Postupně do nich přišlehejte 10 lžic svařeného mléka a potom pomalu i ostatní mléko se smetanou. Misku s krémem pak posaďte do vodní lázně a míchejte, dokud krém lehce nezhoustne. Když do něj ponoříte polévkovou lžíci, vytáhnete ji a otočíte bříškem nahoru, musí na ní zůstat tenká vrstva.

4

Základ nalijete do tvořítek na led. Dejte do mrazáku a nechte zmrazit. Kostky zmrzliny rozsekejte v sekacím strojku najemno, přendejte do mísy, přimíchejte ořechy a dejte znovu krátce zamrazit.

Videa

reklama

reklama