Základ
- čerstvé mléko 170 ml
- smetana ke šlehání (31%) 80 ml
- Cukr 50 g
- Žloutek 3 ks
- vanilkový lusk 1 ks
Dále potřebujete
- loupané vlašské ořechy 50 g
- Máslo 10 g
- Cukr 35 g
- Rum 40 ml
Postup přípravy
- V rendlíku rozpusťte máslo, přidejte nahrubo nadrcené ořechy a zvolna je opražte, přisypte cukr a míchejte, dokud nezačne hnědnout. Zalijte 50 ml vody, rum a rozvařte.
- Mléko se smetanou nalijte do kastrůlku a dejte vařit. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a nožem z něj na prkénku seškrabte zrnka vanilky a vmíchejte je do mléka se smetanou. Přidejte i prázdný lusk a vařte asi 5 minut.
- V kovové misce vyšlehejte cukr se žloutky do krému. Postupně do nich přišlehejte 10 lžic svařeného mléka a potom pomalu i ostatní mléko se smetanou. Misku s krémem pak posaďte do vodní lázně a míchejte, dokud krém lehce nezhoustne. Když do něj ponoříte polévkovou lžíci, vytáhnete ji a otočíte bříškem nahoru, musí na ní zůstat tenká vrstva.
- Základ nalijete do tvořítek na led. Dejte do mrazáku a nechte zmrazit. Kostky zmrzliny rozsekejte v sekacím strojku najemno, přendejte do mísy, přimíchejte ořechy a dejte znovu krátce zamrazit.