Čokoládový dort s jahodami

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 dort
Čokoládový dort s jahodami  Foto:
Čokoládový dort s jahodami
Foto: Cherries On Top

Tenhle dort je na přípravu překvapivě jednoduchý. Pokud nemáte jahody, klidně použijte jiné sezónní ovoce, k čokoládě skvěle pasují i maliny a ostružiny. A nejlepší je v pokojové teplotě, kdy všechny chutě krásně vyniknou.

Suroviny
Na korpus:
hořké kakao 50 g
prášek do pečení 1 lžička
jedlá soda 2 lžičky
silná uvařená káva 240 ml
podmáslí 240 ml
vejce 2 ks
rozpuštěné máslo 130 g
Na krém:
hořká kvalitní čokoláda 400 g
změklé máslo 600 g
kvalitní hořké kakao 80 g
smetana ke šlehání 180 ml
čerstvé jahody 500 g
Na ozdobení:
pusinky
macešky
jahody
lístky máty
Postup
1

Předehřejte si troubu na 175°C. Dvě formy o průměru 20 cm vymažte máslem a vysypeme moukou.

2

Mouku, cukr, kakao, prášek do pečení a jedlou sodu smíchejte v jedné míse. V jiné míse vyšlehejte kávu, podmáslí, vejce a rozpuštěné máslo do pěny. Přidejte suché ingredience a vyšlehejte do hladka. Těsto rovnoměrně rozdělte do dortových forem a dejte do trouby. Pečte asi 35 minut, dokud zapíchnutá špejle do středu nevyjde ven suchá. Nechte vychladnout, ideálně dejte na hodinku do lednice, korpus se pak lépe prokrajuje.

3

Na krém nalámejte čokoládu na kousíčky a ve vodní lázni nechte rozpustit. Odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Vyšlehejte změklé máslo s cukrem do pěny. Postupně přidávejte kakao a šlehejte dál. Přilijte čokoládu, smetanu a šlehejte do hladka.

4

Korpusy prokrojte vejpůl tak, že máte čtyři vrstvy. Skládejte na sebe, vždy natřete jednu vrstvu krémem a posypte pokrájenými jahodami a přiklopte další. Na konec celý dort potřete zbylým krémem. Ideálně použijte cukrářskou špachtli, aby to bylo krásně hladké. Dozdobíme podle vkusu.

Čokoládový dort s jahodami  Foto:

Čokoládový dort s jahodami  Foto:

Čokoládový dort s jahodam, foto: Cherries On Top

cherries on topTřešinka na dortu...

Bára K. je autorkou relativně mladého blogu CherriesOnTop.blogspot.com. Vášeň pro pečení ji chytla už ve dvanácti letech, kdy se bez bázně vrhla na pečení vánočního cukroví, a o pár let později začala psát svůj první blog.

Nyní se jako osmnáctiletá věnuje pečení na zakázku, fotografování a hudbě, studuje klavír a flétnu na hudebním gymnáziu. Ve volném čase píše recenze jídel z pražských restaurací.

Videa

reklama

reklama