Burger s cibulovou marmeládou a nivou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Burger s cibulovou marmeládou a nivou Foto:
Burger s cibulovou marmeládou a nivou
Foto: Sweet pixel blog

Máme pro vás recept na pořádný domácí burger. Tentokrát je jako nejdůležitější ingredience použita marmeláda z červených cibulí. Tato marmeláda je sama o sobě chuťově naprosto neodolatelná a pokud se zkombinuje s nivou, rukolou a kvalitním hovězím masem, vznikne jednoduše geniální burger.

Suroviny
Na marmeládu:
máslo 2 lžíce
červená cibule 3 ks
červené víno 250 ml
červený vinný ocet 5 lžic
sůl
Na majonézu:
kečup 1 lžíce
sůl
Na burgery:
mleté hovězí maso 500 g
olivový olej 3 lžíce
sůl
sezamová bulka 4 ks
niva 100 g
rukola 50 g
Postup
1

Nejdříve si připravte cibulovou marmeládu. V pánvi rozpusťte máslo. Přidejte cibuli a za občasného míchání vařte asi 5 minut, dokud cibule nezměkne. Poté ztlumte teplotu vařiče a vařte ještě 10 minut.

2

K cibuli přidejte cukr a zamíchejte. Nalijte víno a ocet a nechte vařit asi 15 minut, dokud se nevyvaří skoro všechen alkohol. Opepřete a osolte.

3

Mezitím si připravte ochucenou majonézu. V míse smíchejte majonézu, citronovou šťávu, kečup, česnek a osolte a opepřete. Všechny suroviny pořádně promíchejte.

4

Maso opepřete a osolte. Rozdělte na 4 díly, z kterých vypracujte 4 karbanátky. Na pánvi rozehřejte olej a postupně maso opečte z obou stran. Maso je dobré na pánvi zatěžkat a přitlačit k ní, k tomu dobře poslouží např. hrneček.

5

Bulky rozkrojte na půlky. (Bulky se můžou na pár minut dát rozpéct do trouby.) Spodní bulku potřete připravenou majonézou, přidejte rukolu, na ni dejte upečené maso, posypte rozdrobenou nivou a na samotný vršek dejte cibulovou marmeládu. Přikryjte bulkou a podávejte.

Burger s cibulovou marmeládou a nivou Foto: Sweet pixel blog

Burger s cibulovou marmeládou a nivou, Foto: Sweet pixel blog

 

Sweet pixel blogNejen sladké pokušení...

Sweet pixel blog je o propojení dvou mých vášní  jídla a fotografování. Jídlu se intenzivně a bez přestávek věnuji od léta roku 1985. K fotografování jsem se shodou šťastných okolností dostala o 25 let později a tato událost se zcela překvapivě a nečekaně stala významným mezníkem v mém životě.

Důležité jsou ty hodiny a dny, kdy se zavřu do kuchyně a připravuji, krájím, vařím, míchám, ochutnávám, peču, zdobím, upravuji, běhám se stativem v kuchyni, nadávám, clona, čas, krocení světla, odrazy, odlesky a cvak, cvak ... a nakonec, když se všechny pixely poskládají tak, jak jsem od začátku chtěla, a já pojídám výsledný produkt svého snažení, přijde přesvědčení, že takhle vypadá jeden z nejskvělejších koníčků vůbec... :-) Jana Klinkovská

Videa

reklama

reklama