Škvarkové bochánky

Moje hodnocení
6x

Škvarky jsou skvělé jen tak, s křupavým chlebem, ale můžete je využít i při pečení vlastního pečiva! Přidejte je do těchto bochánků, nebudete litovat!

16 porcí
60 minut

Těsto

  • hladká mouka 500 g
  • plnotučné mléko 300 ml
  • sušené droždí nebo kostka droždí 1 sáček nebo 1/2 kostky
  • sádlo 50 ml
  • sůl 1 a 1/2 lžičky
  • cukr 1 lžičky
  • škvarky 100 g

Ozdoba

  • vejce na potření 1 ks

Postup přípravy

  1. Verze se sušeným droždím: Do velké mísy odvažte mouku, přidejte vlažné mléko, rozpuštěné vlažné sádlo, sušené droždí, sůl, cukr, škvarky a důkladně prohněťte. Cca 5 minut.
  2. Poté napusťte větší mísu teplou vodou a do této mísy vložte mísu s uhněteným těstem a přikryjte ji utěrkou. Díky teplu těsto krásně vykyne za cca 30 minut.
  3. Verze s kostkou droždí: Odlijte si část odměřeného mléka, které lehce ohřejte, aby bylo vlažné, přidejte do něj kostku droždí, kterou důkladně promíchejte, dále přidejte lžičku z odměřené mouky, trochu cukru a trochu soli a nechte vzejít kvásek.
  4. Do mísy vložte zbytek mouky, soli, cukru, rozpuštěné sádlo, škvarky a zbytek mléka a nakonec vzešlý kvásek. Důkladně prohněťte, asi 5 minut.
  5. Poté napusťte větší mísu teplou vodou a do této mísy vložte mísu s uhněteným těstem a přikryjte jí utěrkou. Díky teplu těsto krásně vykyne za cca 30 minut.
  6. Vykynuté těsto rozdělte na 10 bochánků. Nechte je ještě tak 10 minut kynout.
  7. Každý bochánek nařízněte do mřížky a potřete prošlehaným vajíčkem. Pečte cca 10 minut na 180 °C.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Smooth & cooking

Smooth & cooking

Ze začátku jsem si založila internetový zápisník, kam jsem zapisovala recepty pro mé přátele. Ale po roce ho začali sledovat i další lidé, tak jsem se rozhodla koupit si doménu a začít opravdu blogovat. Přidala jsem tomu duši a hlavně zapojila i můj osobní život. Do všech receptů přidávám hlavně kus sebe a obrovskou dávku úsměvu a elánu.

Můj blog Smoothcooking.cz je souhrn jednoduchých a rychlých receptů, které zvládne i úplný začátečník. Je proložen složitějšími recepty pro ty, kteří chtějí strávit u plotny i několik hodin. Najdete zde sladké, slané, ale i nápoje a smoothie.

Popisuji tipy, triky, inspiraci na to, jak být lepší kuchařkou či kuchařem, dále doporučené restaurace, ingredience a vybavení a food akce.


Přečtěte si také

Recepty