Těsto
- hladká mouka 500 g
- plnotučné mléko 300 ml
- sušené droždí (nebo kostka droždí) 1 sáček nebo 1/2 kostky
- sádlo 50 ml
- cukr 1 lžičky
- škvarky 100 g
- sůl 1 a 1/2 lžičky
Ozdoba
- vejce (na potření) 1 ks
Postup přípravy
- Verze se sušeným droždím: Do velké mísy odvažte mouku, přidejte vlažné mléko, rozpuštěné vlažné sádlo, sušené droždí, sůl, cukr, škvarky a důkladně prohněťte. Cca 5 minut.
- Poté napusťte větší mísu teplou vodou a do této mísy vložte mísu s uhněteným těstem a přikryjte ji utěrkou. Díky teplu těsto krásně vykyne za cca 30 minut.
- Verze s kostkou droždí: Odlijte si část odměřeného mléka, které lehce ohřejte, aby bylo vlažné, přidejte do něj kostku droždí, kterou důkladně promíchejte, dále přidejte lžičku z odměřené mouky, trochu cukru a trochu soli a nechte vzejít kvásek.
- Do mísy vložte zbytek mouky, soli, cukru, rozpuštěné sádlo, škvarky a zbytek mléka a nakonec vzešlý kvásek. Důkladně prohněťte, asi 5 minut.
- Poté napusťte větší mísu teplou vodou a do této mísy vložte mísu s uhněteným těstem a přikryjte jí utěrkou. Díky teplu těsto krásně vykyne za cca 30 minut.
- Vykynuté těsto rozdělte na 10 bochánků. Nechte je ještě tak 10 minut kynout.
- Každý bochánek nařízněte do mřížky a potřete prošlehaným vajíčkem. Pečte cca 10 minut na 180 °C.
Škvarkové bochánky 2 Zdroj: Smoothcooking.cz