Suroviny
- kuskus (sicilský )
- zelený chřest
- paprika (červená a žlutá )
- cuketa
- olej
- oregano
- česnek
- kurkuma
- koriandr (sušený )
- citron
- balzamikový ocet
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Vložte kuskus do osolené vroucí vody.
- Mezitím ogrilujte zeleninu. Z chřestu odkrojte dřevnatou část a dejte ho na gril. Papriky i cuketu nakrájejte na větší kusy, opepřete, osolte a zakápněte olejem. Nechte s chřestem grilovat do změknutí. Pak všechnu zeleninu sundejte z grilu a nakrájejte na malé kousky.
- Přidejte nadrobno nasekaný česnek a oregáno. Vsypte trošku kurkumy a sušeného koriandru. Vše smíchejte s uvařeným kuskusem. Zakápněte olejem, citronovou šťávu a kapkou balzamikového octa. Dochuťte případně ještě solí a pepřem. Podávejte s citronem.
PRIMA TIP: Sicilský kuskus je speciální drobná těstovina tvaru malých kuliček. Podobnou těstovinu najdeme v různých kuchyních světa, a pokud neseženete zrovna tu ze SIcílie, klidně ji zaměňte. Na Sardinii mají fregolu, na Slovensku a Maďarsku používají tarhoňu (tu u nás seženete asi nejsnáze), v Izraeli je oblíbený izraelský kuskus, zvaný také giant couscous.