Suroviny
- vodka 500 ml
- vanilkový lusk 6–7 ks
Lahvičky s nápisem „vanilkový extrakt”, které shlížejí z polic regálů v supermarketu a jejichž cena se nepřehoupne přes stokorunu, s pravým vanilkovým extraktem nelze srovnat. Často se jedná o vodu s cukrem a vanilinovým aroma, případně s podílem vanilkového extraktu. Nikde neucítíte více „syntetiky”, v některých případech ještě s trochou umělého máslového aroma, než právě tady. Použijete-li levné vanilkové aroma na vanilkové rohlíčky, budete minimálně zklamaní. Přitom vyrobit domácí extrakt zabere několik minut. Zatímco za 50 ml pravého vanilkového extraktu zaplatíte až několik set korun, připravíte-li si extrakt domácí, 500 ml vás vyjde přibližně na sedm stovek. Levné to není, ale extrakt vám vydrží opravdu dlouho. A v krásné lahvičce sklidí úspěch i jako vlastnoručně vyrobený vánoční dárek.
Postup přípravy
- Vanilkové lusky podélně rozřízněte a přidejte je do lahve s vodkou. Důkladně protřepejte a nechte na temném místě alespoň 4, ale nejlépe 6 týdnů macerovat.
- Občas extrakt protřepejte.
PRIMA TIP: Vanilkové lusky bez semínek, které jste použili na pečení, nevyhazujte. Přidávejte je vždy do lahve s extraktem, kde udělají ještě spoustu parády. Jak budete extrakt odebírat, můžete ho zase dolévat vodkou a průběžně ho oživovat dalšími vanilkovými lusky.