reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Pravý vanilkový extrakt naložený ve vodce
Autor: Nejez blbě Pravý vanilkový extrakt naložený ve vodce

Pravý vanilkový extrakt naložený ve vodce

Hodnoceno: 3x
Při nákupu vanilkové esence se už spálil nejeden kuchař. Jednotlivé výrobky se totiž neliší pouze cenou, ale také složením. A přitom není nic jednoduššího, než si vyrobit vanlkový extrakt doma!
do 10 minut
500 ml porcí

Lahvičky s nápisem „vanilkový extrakt”, které shlížejí z polic regálů v supermarketu a jejichž cena se nepřehoupne přes stokorunu, s pravým vanilkovým extraktem nelze srovnat. Často se jedná o vodu s cukrem a vanilinovým aroma, případně s podílem vanilkového extraktu. Nikde neucítíte více „syntetiky”, v některých případech ještě s trochou umělého máslového aroma, než právě tady. Použijete-li levné vanilkové aroma na vanilkové rohlíčky, budete minimálně zklamaní. Přitom vyrobit domácí extrakt zabere několik minut. Zatímco za 50 ml pravého vanilkového extraktu zaplatíte až několik set korun, připravíte-li si extrakt domácí, 500 ml vás vyjde přibližně na sedm stovek. Levné to není, ale extrakt vám vydrží opravdu dlouho. A v krásné lahvičce sklidí úspěch i jako vlastnoručně vyrobený vánoční dárek.

reklama

Suroviny (500 ml porcí)

Postup

  1. Vanilkové lusky podélně rozřízněte a přidejte je do lahve s vodkou. Důkladně protřepejte a nechte na temném místě alespoň 4, ale nejlépe 6 týdnů macerovat.
  2. Občas extrakt protřepejte.

PRIMA TIP: Vanilkové lusky bez semínek, které jste použili na pečení, nevyhazujte. Přidávejte je vždy do lahve s extraktem, kde udělají ještě spoustu parády. Jak budete extrakt odebírat, můžete ho zase dolévat vodkou a průběžně ho oživovat dalšími vanilkovými lusky. 

Pravý vanilkový extrakt naložený ve vodce
Autor: Nejez blbě Pravý vanilkový extrakt naložený ve vodce

reklama

Nejez blbě
Karolína Fourová

Výživa člověka se stala jedním z nejkontroverznějších témat poslední doby. Díky internetu a sociálním sítím, kde má možnost sdílet kdokoliv cokoliv, a to hned, se výživové mýty šíří rychlostí blesku. Orientovat se v džungli protichůdných doporučení je složité a poznat pravdu ještě složitější. Výživa přitom zásadním způsobem ovlivňuje náš život i naši budoucnost. Výživová specialistka Karolína Fourová se proto rozhodla srozumitelně sepsat základní principy stravování. Ve své knize představuje jednotlivé složky výživy a jejich úkol v lidském organismu. Naučí vás číst správně obaly potraviny, vybírat si ty prospěšné. Přidává i svých 40 oblíbených receptů, ve kterých si získané znalosti rovnou ověříte. 

www.karolinafour.cz

Související témata: vanilka , vanilkový extrakt , Sladké