Karolína Fourová

Pravý vanilkový extrakt naložený ve vodce

Moje hodnocení
5x

Při nákupu vanilkové esence se už spálil nejeden kuchař. Jednotlivé výrobky se totiž neliší pouze cenou, ale také složením. A přitom není nic jednoduššího, než si vyrobit vanlkový extrakt doma!

1 porce
10 minut

Suroviny

  • vodka 500 ml
  • vanilkové lusky 6–7 ks

Lahvičky s nápisem „vanilkový extrakt”, které shlížejí z polic regálů v supermarketu a jejichž cena se nepřehoupne přes stokorunu, s pravým vanilkovým extraktem nelze srovnat. Často se jedná o vodu s cukrem a vanilinovým aroma, případně s podílem vanilkového extraktu. Nikde neucítíte více „syntetiky”, v některých případech ještě s trochou umělého máslového aroma, než právě tady. Použijete-li levné vanilkové aroma na vanilkové rohlíčky, budete minimálně zklamaní. Přitom vyrobit domácí extrakt zabere několik minut. Zatímco za 50 ml pravého vanilkového extraktu zaplatíte až několik set korun, připravíte-li si extrakt domácí, 500 ml vás vyjde přibližně na sedm stovek. Levné to není, ale extrakt vám vydrží opravdu dlouho. A v krásné lahvičce sklidí úspěch i jako vlastnoručně vyrobený vánoční dárek.

Postup přípravy

  1. Vanilkové lusky podélně rozřízněte a přidejte je do lahve s vodkou. Důkladně protřepejte a nechte na temném místě alespoň 4, ale nejlépe 6 týdnů macerovat.
  2. Občas extrakt protřepejte.

PRIMA TIP: Vanilkové lusky bez semínek, které jste použili na pečení, nevyhazujte. Přidávejte je vždy do lahve s extraktem, kde udělají ještě spoustu parády. Jak budete extrakt odebírat, můžete ho zase dolévat vodkou a průběžně ho oživovat dalšími vanilkovými lusky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Karolína Fourová

Karolína Four Karolína Fourová

Výživa člověka se stala jedním z nejkontroverznějších témat poslední doby. Díky internetu a sociálním sítím, kde má možnost sdílet kdokoliv cokoliv, a to hned, se výživové mýty šíří rychlostí blesku. Orientovat se v džungli protichůdných doporučení je složité a poznat pravdu ještě složitější. Výživa přitom zásadním způsobem ovlivňuje náš život i naši budoucnost. Výživová specialistka Karolína Fourová se proto rozhodla srozumitelně sepsat základní principy stravování. Ve své knize představuje jednotlivé složky výživy a jejich úkol v lidském organismu. Naučí vás číst správně obaly potraviny, vybírat si ty prospěšné. Přidává i svých 40 oblíbených receptů, ve kterých si získané znalosti rovnou ověříte.

www.karolinafour.cz


Přečtěte si také

Recepty