Komerční sdělení

Učili jíst Čechy sušené maso, nyní jsou Jihočeské jerky i na pultech Kauflandu

Dělají si všechno hezky česky a regionálně. Jihočeské jerky kupují od místních dodavatelů veškeré druhy masa a mění je v pochoutku, kterou v tuzemsku do startu jejich vlastní produkce téměř nebylo možné sehnat.

„Někdy v roce 2011 nás sušené maso zaujalo při dovolené v zahraniční. Vyráběli jsme tehdy masné produkty, a tak jsme si řekli, že bychom ho mohli začít dělati my. Před těmi jedenácti lety jsme byli na trhu téměř sami. Nyní už je tu dalších dvacet konkurentů. Ale myslím, že naše postupy jsou stále originální, protože používáme pouze maso, sůl a koření,“ říká manažer prodeje Pavel Jelínek. Jihočeské jerky spolupracují hlavně s lokálními dodavateli. A na jihu začalo i partnerství s Kauflandem. „Nyní dodáváme naše produkty do obou Kauflandů v Českých Budějovicích a do Strakonic. Koncept Kauflandu se nám líbí, Jihočeské jerky tam skvěle zapadly,“ uvedl Jelínek.

Pane Jelínku, prozraďte, jak Jihočeské jerky začínaly?

„Chtěli jsme vyrábět produkt, který by se hodil do současných trendů zdravé výživy, turistiky či fitness. Začátky nebyly snadné, proces výroby jsme dlouho ladili. Každopádně jsme trvali na tom, že budeme dělat vše tady na jihu Čech. Naším cílem bylo udělat regionální potravinu a brát suroviny pro výrobu od místních dodavatelů a tím i podporovat český chov a lokální rodinné firmy a malé farmáře.“

Bylo složité jerky vyrobit?

„Ze začátku jsme nevěděli vlastně téměř nic. Jak to dělat, jak dlouho maso sušit, jaký postup zvolit. Dlouho trvalo, než jsme přišli na to, jak ten produkt uchopit, aby to vypadalo a chutnalo správně. Dnes je už proces výroby relativně jednoduchý. Už víme, co máme dělat. Máme kvalitní sušárnu, jednu z nejmodernějších v Čechách, na které to hodně záleží. První jsme udělali hovězí jerky, které jsou ve světě klasikou a dodnes jsou i u nás nejprodávanější. Pak jsme začali vyrábět jerky z dalšího masa, například z kachního či vepřového nebo i z kaprů. Celkem nyní máme 17 druhů. A jelikož je to ruční výroba, každý balíček je originál.“

Kde probíhá výroba sušeného masa?

„Příprava surovin, krájení, vážení a balení s následnou výstupní kontrolou kvality probíhá ručně v Mostkách u Kaplice, kde máme veškeré zázemí. Historicky jsme tam s masem pracovali. Uzeniny se tam vyráběli už před námi. My jejich recepty oprášili a jelikož je tchán z řeznické rodiny, udělali jsme si to podle sebe. Dělali jsme sekanou, klobásy, tlačenku, ale to všechnoje dnes již okrajovou záležitostí, protože vše převálcovaly jerky, které se staly naším hlavním výrobním artiklem.“

Můžete popsat, jak proces výroby v Mostkách u Kaplice vypadá?

„Regionální dodavatelé nám dodají přesně ty části masa, které potřebujeme. Například jen očištěné kapří filety bez kostí, které následně zpracováváme. Přesný postup výroby nezmiňujeme, máme ho patentově chráněný, i když dnes už je to asi úplně jedno. Důležité však je, že Jihočeské jerky vyrábíme úplně jiným způsobem, než 99 procent trhu. Vzali jsme to z jiného konce. Jednak jsme chtěli, aby bylo naše sušené maso měkké, aby se to lépe kousalo, protože od některé konkurence koupíte Jerky a jsou prostě tvrdé a nedá se to užvýkat. A také si zakládáme na tom, že máme čistě přírodní produkt. Jedinými konzervanty jsou kouř a mořská sůl, nic jiného v našich jerkách není. Jdeme čistě přírodní cestou.“

Za jak dlouho se vaše sušené maso dostane k zákazníkovi?

„Samotný produkt je od zpracování masa, po sušení a balení, vyrobený za dva až tři dny, pak to odchází na prodejny. Máme maličký sklad, protože chceme, aby to chodilo čerstvé přímo k zákazníkům.“

Jak velká firma Jihočeské jerky jsou?

„Jsme rodinná firma o pár zaměstnancích. Celkem je nás 10.“

Pojďme se vrátit k šíři vašeho sortimentu. Na čem si vaši zákazníci mohou pochutnat?

„Máme sedmnáct produktů a vždy jde o maso zjihočeské produkce. Z těch velkých hráčů v Českujsme jediní, kteří to dělají od začátku do konce ručně. Máme české maso, které si sami kontrolujeme a také obaly, krabičky, sáčky, e-shop a všechny designy jsou dělané na jihu Čech. Prostě nechceme nic z Číny, kde by se samozřejmě dalo vše pořídit levněji.“

Díky čemu jsou jerky tak populární?

„Jsou zdravé, dají se vzít všude s sebou a v malé gramáži je ukryta spousta energie. Nezdá se to, ale když si dáte ten malý balíček, tak vás nasytí. Ta obliba vznikla i díky zdravému životnímu stylu, víc lidí sportuje. A podívejte se na zadní stranu obalu na složení. Když si to přečtete, tak tu vévodí bílkoviny. Žádné sacharidy, nic dalšího. Pro toho, kdo hodně sportuje a záleží mu na tom, co jí, tak tohle je pro něj perfektní. Je to ultra čistá potravina. Výjimkou je pouze příchuť hovězí teriyaki, kde je daná směs koření.“

Jak bylo těžké lidi naučit jíst sušené maso?

„Dnes už nás většinou znají. Sušené maso si dopřejí, ví o benefitech, které pro ně představuje. Před devíti, desíti lety však bylo umění prodat jeden sáček. Lidé nechtěli dát za takový malý sáček 45 nebo 50 korun. Raději si řekli, že si za to v té době koupí dvě kostky másla. Dneska už je to jiné, máme svoje zákazníky po celé republice.“

Povědomí o Jihočeských jerky nyní stoupá i díky spolupráci s Kauflandem. Jak si ji pochvalujete?

„Moc si toho vážíme. Znamená to, že nám Kaufland věří, že to děláme správně. A navíc to zapadá do jejich konceptu, že se snaží zákazníkům přinášet regionální potraviny. Jsme rádi, že nás k partnerství oslovili a že jsme se domluvili na podmínkách.“

Co pro vás spolupráce s takovým řetězcem znamená.

„Dnes už jenom e-shop nestačí a jsme moc rádi, že jsme se dostali do prodejen Kaufland Česká republika a budeme rádi, když se budeme rozšiřovat do dalších jeho prodejen.“

Jaké z vašich produktů jsou nejpopulárnější?

„Všechny druhy hovězího, zvěřina a krůta. Tyhle tři jdou nejvíce. V pozadí je trošku vepřové, byť mi třeba chutná skoro nejvíc, pak kachna a úplná specialitka je kapr a dětské jerky.“

V čem jsou jerky pro děti jiné?

„Jde o takové tyčinky, které se dětem lépe jí, je to pro ně příjemnější a chtěli jsme udělat i nějaký zajímavější obal, takže jsme tam nakreslili smajlíka. Je to každopádně ještě měkčí, aby to lépe děti jedly a je tam také méně soli.“

A jak vznikly kapří jerky?

„S tím přišel tchán. Kapří Jerky byly vlastně druhé v pořadí za hovězími, které jsme vyrobili, protože jsme chtěli dát právě punc té naší regionalitě a řekli si, že budeme brát filety od třeboňských rybářů. Na tom chceme rozhodně stavět dál.“

Autor článku

Komerční sdělení

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty