Tipy na únorové gastroakce: valentýnská menu i akce pro milovníky piva

Už se chystáte na příští týden? Pokud slavíte sv. Valentýna, určitě se vám nějaký tip na zajímavé valentýnské menu může hodit. A pokud tento svátek neslavíte, ale máte rádi pivo a dobré jídlo, určitě čtěte dál!

Four Seasons a valentýnský Afternoon Tea

Giovanni Marco Carandino, rodák ze sicilského Palerma, přináší do týmu restaurace CottoCrudo více než desetileté zkušenosti a nepopiratelnou vášeň pro sladké chutě z Itálie. Před přesunem do Prahy pracoval 8 let v hotelu Four Seasons ve Florencii, kde vedl cukrářský tým v michelinské restauraci Il Palagio. Ačkoli Gianmarco, jak mu celý hotel říká, původně začínal ve slané kuchyni, rychle si uvědomil, že ve světě cukrařiny je život sladší.

Jeho prvním kulinářským projektem ve Four Seasons Hotel Prague je speciální valentýnský odpolední čaj Love is Sweet s výběrem dezertů, v němž předvede svou kreativitu a dovednosti, které si osvojil ve slavné italské škole Boscolo Etoile Academy. Gianmarco je milovníkem čokolády, rád vyrábí pralinky a zároveň vytváří cukrářská umělecká díla, která zdobí i letošní odpolední čaj. Od červeného choux s jahodami a bílou čokoládou přes dort s hořkou čokoládou a černým rybízem až po dulcey tartaletku s mučenkou a karamelem – menu šéfcukráře Gianmarca bude sladkou hostinou pro všechny smysly.

Datum konání: pátek 10. února – úterý 14. února 2023

Čas: od 14:00 do 19:00 hod, rezervace předem nutná

Místo konání: The Gallery nebo v soukromí pokoje s výhledem

Cena: 990 Kč, 1 390 Kč se sklenkou šampaňského

Zamilovaný Benjamin

Benjamin je pro mnohé srdcová záležitost. Jedinečný koncept dělá z této fine dining restaurace český unikát. Řízená degustace u jednoho stolu, s kuchaři prezentujícími jednotlivé chody. Návštěva tohoto místa není jen o fantastickém gastronomickém zážitku, ale doslova o společenské události. Svátek zamilovaných se v Benjaminovi bude slavit také. Dva večery, a to 14. a 15. února od 18:30 se v pražských Vršovicích bude na talířích podávat láskyplné menu.

Domácí kváskový chléb se sádlem, který doplňuje špalda, žito a škvarky. Amuse bouche v podobě ústřice na dva způsoby je tím správným začátkem slibného večera. Následující Řepa s brynzou, bezinkou a máslem je opojná. Další chod jsou Raci, jež doprovází květák, lardo a jikry. Úhoř s kachnou, lichořeřišnicí a žloutkem je překvapivý. Sumec s křenem, chlebem a lískovými oříšky taktéž. Vepř s krabem, černým česnekem a bramborami je trefou do černého. Daněk s čekankou, kaštany a syrovátkou zahřeje a následná Krupicová kaše s kdoulí, kakaem a estragonem je neuvěřitelná. Posledním chodem je Štrúdl s vlašskými ořechy, earl grey a skořicí. Nečekejte ovšem klasickou verzi tohoto dezertu. Vlastně v Benjaminovi je vždy vše jinak, než se na první pohled zdá.

Cena menu na osobu činí 2 690 Kč. Je možné zvolit ještě na místě vinné párování či nealko variantu. Vzhledem k omezenému počtu 10 osob v jeden večer je nutná rezervace.

Láska s výhledem

Terasa U Prince je ikonickým místem Staroměstského náměstí. Jedinečný výhled, historická hodnota a kvalitní gastronomie. To vše dělá z této restaurace legendu. Blíží se svátek zamilovaných, a to znamenaná jediné, romantika se rozhostí i právě zde. Šéfkuchař Lukáš Vácha si pro své hosty letos připravil skvostné valentýnské menu, které v sobě skrývá předkrm v podobě Krevet po provensálsku s bylinkovou bagetou a beurre blanc omáčkou. Hlavní chod hned ve dvou variantách. Je libo raději Filátko z mořského vlka s pošírovanou zeleninou, béarnskou omáčkou a pečeným citronem nebo Jehněčí kotletky s hříbkovou omáčkou, batátovým pyré s piniemi. Poté následuje Pomerančový sorbet s kandovanou pomerančovou kůrou a Cointreau, který dokonale zvýrazní chutě. Sladkou tečkou je jak jinak Srdce, a ne tak ledajaké, vyrobené s láskou z mléčné čokolády a malin.

Lze okusit i jednotlivé položky, ale celé menu je za zvýhodněnou cenu. Každopádně na menu či na hlavní chod, pokaždé se láska s výhledem vryje do paměti páru. Vzpomínky jsou tím nejkrásnějším dárkem.

Cena menu: 999 Kč

Čas: pátek 10. února – středa 15. února 2023

Tap Takeover pivovaru Zichovec

V Praze na Újezdě nově otevřeli podnik jménem Hell Smoke BBQ, parádní bistro, které rozhodně stojí za návštěvu. Příští týden, konkrétně 16. února, tu navíc pořádají první Tap Takeover tohoto roku, kdy se spojí s pivovarem Zichovec! Těšit se můžete na pivní novinky, nebude chybět také něco z klasiky tohoto pivovaru anebo infuze, do které zakomponují vyhlášené kimchi právě z podniku Hell Smoke. K tomu fantastické jídlo (pro tento den speciálně také uzený sumec na kváskovém chlebu nebo dva druhy zauzených křídel), zkrátka pohodový čtvrtek podle našich představ.

Degustační menu s pivním párováním v Plzeňském Prazdroji

Šéfkuchař Michal Göth patří již několik let mezi velká jména české gastronomie. V současně době vládne kuchyni vyhlášeného beskydského Miura hotelu, odkud se v únoru vydá do Plzeňského Prazdroje, aby společně s šéfkuchařem tamní Hospody Na Spilce Lukášem Holým předvedli vrcholné kuchařské umění. Jejich pětichodové degustační menu včetně pivního párování, o které se postará experimentální pivovar Proud, se bude podávat 22. února od 19.00 v reprezentačním sále Secese.

V rámci do detailu vyladěných pěti chodů hosté ochutnají netradiční kombinace různých druhů masa, lokálních surovin a dalších prvotřídních ingrediencí. Na úvod kimchi z kapra z Plzeňských sádek, jako první předkrm následuje vepřová kotleta z přeštíka s fermentovaným pepřem a zázvorem, škvarkový knedlíček, pyré z křimického zelí, křupavá šalotka. Druhý předkrm sestává z nadívaného husího krku, omáčky z černého piva z pivovaru Proud, piklované barevné kořenové zeleniny, jablka a perníkové ruměnky. Hlavní chod překvapí originálně pojatým ptáčkem“ – presované hovězí žebro, fregola s houbami, mufloní klobáska, kvašáky, pikantní uzené žloutky, rýžový chips. Na závěr se bude podávat čokoládový větrník plněný krémem z tvarůžků a bílé čokolády, pivní oplatek.

Cena: 1 450 Kč / osoba, není zahrnuta konzumace nápojů mimo nápojů pro pivní párování.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty