Suroviny
- olivový olej 4 lžíce
- cibule (velká ) 1 a 1/2 ks nebo 3 malé
- česnek 3 stroužky
- římský kmín (mletý ) 1 a 1/2 lžičky
- skořice 1/2 lžičky
- lilek 1 ks (cca 500 g)
- mleté nové koření 1/2 lžičky
- cizrna 1 konzerva (400 g)
- loupaná rajčata 1 konzerva (400 g)
- javorový sirup 2 lžíce
- voda 500 ml
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- sůl
Článek
15+ nejlepších receptů z lilku, které budete chtít vyzkoušet
Lilek je oblíbená středomořská zelenina, kterou jsme již dávno přijali za vlastní. Má jemnou neutrální chuť a strukturu podobnou houbám, dužina je masitá a dobře přijímá...
Postup přípravy
- Připravte si hlubokou pánev. Na olivovém oleji (2 lžíce) orestujte kostičky cibule, mezitím si nakrájejte kostičky česneku a přihoďte na pánev.
- Než cibule a česnek chytnou zlatavou barvu, nakrájejte lilek na 1,5cm kostky.
- Jakmile je cibule s česnekem měkká, přimíchejte koření – 1,5 lžičky římského kmínu, ½ lžičky mleté skořice, ½ lžičky nového koření. Restujte 1 minutu.
- Nyní přihoďte kostky lilku, promíchejte s kořením a postříkejte ještě trochou olivového oleje. Restujte další 2–4 minuty.
- Cizrnu zbavte nálevu a přisypejte do pánve.
- Následně přidávejte konzervu loupaných rajčat. Pokud jsou v celku, doporučujeme pokrájet třeba na čtvrtky. Přidáme 2 lžíce javorového sirupu či 1 lžíci kokosového cukru.
- Vše promíchejte a ihned přilijte 500 ml vlažné vody.
- Osolte půl až 1 lžičkou soli a vařte na středním plameni cca 25 min. Po 25 minutách by měl být lilek měkký a voda by se měla vyvařit.
- Na závěr ochuťte citronovou šťávou. Podávejte s kopou čerstvého koriandru a chilli.