Suroviny
- kešu (nesolené, přes noc namočené do vody) 200 g
- cherry rajčata (sladká ) 250 g
- olivový olej 1 lžíce + trochu na zakapání
- balzamikový krém (nebo kvalitní balzamikový ocet) 1 lžíce
- cukr krupice 1 lžička
- tymián (čerstvý ) 2 velké snítky
- podmáslí 200 ml
- citronová šťáva (čerstvá )
- pita chléb (chipsy z upečeného pitta chleba nebo pečivo s křupavou kůrkou k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Článek
18 nejlepších chuťovek, které se hodí ke sklence dobrého vína
Výběr našich dobrot se vám bude hodit na rodinné oslavy, posezení s přáteli i jiné akce spojené s vínem. Navíc v tomhle krásném počasí si vše můžete vychutnat hezky na...
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 140 °C. Rajčata rozpulte, položte je na pekáč rozřízlou stranou nahoru a pokapejte olivovým olejem a balzamikovou polevou nebo octem. Dále je osolte, opepřete a posypejte cukrem a otrhanými lístky tymiánu. Pečte v troubě 1,5–2 hodiny, až budou skoro suchá, ale stále měkká. Pak je vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
- Kešu sceďte a vodu vylijte. Dejte je do mixéru s podmáslím, citronovou šťávou a pečenými rajčaty včetně šťávy z nich (pár pečených rajčat si však nechte stranou na ozdobu). Vše rozmixujte na hladké pyré a podle chuti přidejte sůl, pepř nebo citronovou šťávu.
- Dip přendejte do misky, ozdobte pečenými rajčaty a zakapejte olivovým olejem. Podávejte s pitta chipsy nebo plátky pečiva s křupavou kůrkou.