Pečené brambory:
- brambory (typ B) 500 g
- olivový olej
- koření (na brambory)
- sůl
Slaninovo-cibulový dip:
- slanina 8 plátků
- cibule (žlutá) 2–3 ks
- třtinový cukr 1 lžíce
- zakysaná smetana 200 g
- žervé 100 g
- bílý vinný ocet 1 lžíce
- pažitka
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Brambory omyjte a nakrájejte je na stejně velké kusy (ideálně čtvrtky nebo měsíčky).
- Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory na půl hodiny ponořte do studené vody, aby se zbavily škrobu.
- Jakmile je vyndáte z vody, důkladně je osušte. Do mísy dejte olivový olej, sůl a koření (případně nasekané čerstvé bylinky).
- Brambory přidejte do mísy a vše promíchejte. Poté je vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20–30 minut (podle velikosti brambor).
- Mezitím připravte dip. Na pánvi vysmažte dokřupava plátky slaniny. Dejte je stranou vychladnout.
- Pokud slanina pustila dostatek tuku, můžete na něm orestovat na půlkolečka nakrájenou cibulku. Pokud tuku nebylo dostatek, přidejte přepuštěné máslo nebo trošku řepkového oleje.
- Cibuli restujte celkem dlouho, dokud hezky nechytne barvu. Poté přidejte třtinový cukr a nechte ji ještě chvilku zkaramelizovat.
- Hotovou cibuli nechte vychladnout. Do misky dejte zakysanou smetanu, žervé, vinný ocet, nasekanou pažitku a vše podle chuti osolte a opepřete.
- Nakonec přidejte cibuli a nadrobno nasekanou opečenou slaninu. Upečené brambory podávejte s hotovým dipem.
Samotný dip se skvěle hodí i k pečenému masu, třeba na grilovačce.