Suroviny
- dýně Hokkaidó 3/4 - 1 kg
- fazolky (azuki) 200 g
- cibule 3 ks
- česnek (jemně nasekaný) 5 stroužků
- olivový olej
- koření (rozmarýn, tymián, oregano)
- loupaná rajčata 2 plechovky
- sůl 2-3 lžičky
Postup přípravy
- Na olivovém oleji smažte za občasného míchání cibuli nakrájenou na půlměsíce a česnek. Cca po 5–7 minutách přidejte kostky dýně a hrstičku rozmarýnu, tymiánu a oregana (máte-li jen sušené, tak dejte cca 1,5 lžičky od každého druhu), vše promíchejte s olejem, osolte a chvíli restujte.
- Přidejte loupaná rajčata i se šťávou, promíchejte a duste pod pokličkou do změknutí dýně, tj. cca 30–40 minut podle velikosti kostek a druhu dýně. Během dušení přidejte uvařené azuki– jedno kdy, je dobré, aby se chvíli společně povařily a nasákly všechny chutě, takže nejlépe cca po 20 minutách vaření dýně.
- Dýně by měla být měkká, někdy se úplně rozvaří a nedrží tvar kostek, což nevadí a získáte tak více omáčkovou konzistenci. Dochuťte dle potřeby česnekem, čerstvě mletým pepřem, sušeným oreganem a olivovým olejem.
- Jezte jen tak nebo s chlebem, kus-kusem, polentou, jahelným knedlíkem nebo s těstovinami.