návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Točený jahodový koláč s pudinkem

nad 2 hodiny
Točený jahodový koláč s pudinkem
Autor: Pěkně vypečený blog Točený jahodový koláč s pudinkem
Pokud milujete buchtičky s krémem (se šodó), tak dlouho neváhejte a upečte si tento koláč, je to vážně dobrota! ;)
Reklama
Reklama

Postup

  1. Ve velké míse od robota smíchejte mléko, lžíci cukru krupice a sušené droždí. Nechte pod utěrkou odpočinout přibližně 10 minut. Do kvásku vmíchejte třetinu mouky, přidejte máslo, pak vmíchejte druhou třetinu mouky, vejce, žloutek, vanilkový cukr, sůl a nakonec zbytek mouky.
  2. Pomocí robota nechte vypracovat hladké těsto (pokud se těsto lepí, přisypte trochu mouky). Těsto po uhnětení lehce zasypte moukou, přikryjte utěrkou a nechte zhruba hodinku kynout (nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem).
  3. Než těsto vykyne, smíchejte v míse povolené máslo s cukrem a umyté a očištěné jahody nakrájejte na malé kostky. Připravte si formu, kterou vymažte máslem a troubu předehřejte na 170 °C.
  4. Jakmile je těsto připravené, rozválejte ho na moukou posypané ploše dotenka a do tvaru obdélníku. Celou placku potřete máslem, které smíchejte s cukrem, a rozprostřete jahody.
  5. Placku zaviňte a uprostřed ostrým nožem rozřízněte. Jednu stranu nechte spojenou, aby se s těstem, které už je naplněné, při točení lépe pracovalo. Těsto opatrně zatočte, pokud pár jahůdek vypadne, vraťte je po vložení těsta do formy zpět.
  6. Pečte přibližně 40 minut. Jakmile je koláč upečený, nechte ho chviličku vystydnout a mezitím si připravte domácí vanilkový pudink.
  7. Dejte vařit 400 ml mléka, do kterého přidejte vyškrábaná zrníčka z vanilkového lusku. Do 100 ml mléka, které si nechte bokem, vmíchejte kukuřičný škrob, žloutek a cukr.
  8. Vše rozmíchejte a přilijte do hrnce těsně předtím, než se začne mléko s vanilkou vařit. Za stálého míchání vařte 3 minuty, během této doby pudink pěkně zhoustne.
  9. Teplým pudinkem polévejte koláč. Když lehce vystydne, podávejte.
Reklama

Točený jahodový koláč s pudinkem 3 Foto:

Točený jahodový koláč s pudinkem 2 Foto: Točený jahodový koláč s pudinkem; foto: Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený blog Foto: Pěkně vypečený blog 

... aneb peču ráda pro svého muzikanta

Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.

Lucie Arichteva, 33 let

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama