Suroviny
- hladká mouka 350 g
- vlažné mléko 200 ml
- cukr krupice 1 lžíce
- sušené droždí 1 balíček
- rozpuštěné máslo (ne horké) 70 g
- Žloutek 1 ks
- Vejce 1 ks
- vanilkový cukr 1 lžíce
- mořská sůl 1 zarovnaná lžička
- cukr krupice + máslo 120 g + 100 g (na potření těsta)
- čerstvé jahody 250 g
- mouka na podsypání a zaprášení těsta
- kousek másla na vymazání formy
Pudink
- Mléko 1/2 l
- kukuřičný škrob 30 g
- vanilkový cukr 2 lžíce
- Žloutek 1 ks
- zrníčka z 1/2 vanilkového lusku
Postup přípravy
- Ve velké míse od robota smíchejte mléko, lžíci cukru krupice a sušené droždí. Nechte pod utěrkou odpočinout přibližně 10 minut. Do kvásku vmíchejte třetinu mouky, přidejte máslo, pak vmíchejte druhou třetinu mouky, vejce, žloutek, vanilkový cukr, sůl a nakonec zbytek mouky.
- Pomocí robota nechte vypracovat hladké těsto (pokud se těsto lepí, přisypte trochu mouky). Těsto po uhnětení lehce zasypte moukou, přikryjte utěrkou a nechte zhruba hodinku kynout (nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem).
- Než těsto vykyne, smíchejte v míse povolené máslo s cukrem a umyté a očištěné jahody nakrájejte na malé kostky. Připravte si formu, kterou vymažte máslem a troubu předehřejte na 170 °C.
- Jakmile je těsto připravené, rozválejte ho na moukou posypané ploše dotenka a do tvaru obdélníku. Celou placku potřete máslem, které smíchejte s cukrem, a rozprostřete jahody.
- Placku zaviňte a uprostřed ostrým nožem rozřízněte. Jednu stranu nechte spojenou, aby se s těstem, které už je naplněné, při točení lépe pracovalo. Těsto opatrně zatočte, pokud pár jahůdek vypadne, vraťte je po vložení těsta do formy zpět.
- Pečte přibližně 40 minut. Jakmile je koláč upečený, nechte ho chviličku vystydnout a mezitím si připravte domácí vanilkový pudink.
- Dejte vařit 400 ml mléka, do kterého přidejte vyškrábaná zrníčka z vanilkového lusku. Do 100 ml mléka, které si nechte bokem, vmíchejte kukuřičný škrob, žloutek a cukr.
- Vše rozmíchejte a přilijte do hrnce těsně předtím, než se začne mléko s vanilkou vařit. Za stálého míchání vařte 3 minuty, během této doby pudink pěkně zhoustne.
- Teplým pudinkem polévejte koláč. Když lehce vystydne, podávejte.