Suroviny
- Máslo 4 lžíce
- pórky, pouze bílá a světle zelená část, očištěné, propláchnuté a nakrájené na plátky 8 ks
- středně velké brambory nakrájené na kostičky 2 ks
- drůbeží vývar 500 ml
- Smetana 500 ml
- čerstvá pažitka
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- sůl a čerstvě namletý bílý pepř
Článek
26 TOP receptů s křehkým pórkem v hlavní roli
Pórek je v našich končinách oblíbená zelenina, která má v kuchyni mnoho využití. Můžete ji využít do základu spousty pokrmů, podobně jako cibuli, ale umí zahrát i hlavní...
Postup přípravy
- Ve velkém silnostěnném hrnci rozehřejte na středně nízkém stupni máslo. Přidejte pórek a nechte ho 5 minut smažit, ale aby se nezabarvil.
- Přidejte brambory a také je krátce osmahněte. Promíchejte, vlijte vývar a uveďte do varu. Na velmi mírném varu povařte asi 35 minut, až bude zelenina hodně měkká. Nechte ji několik minut chladnout.
- Polévku pomalu, opatrně (je horká!) a případně po dávkách rozmixujte. Zašlehejte do ní smetanu a dochuťte ji. Na mírném plameni povařte ještě 5 minut, aby se chutě spojily. Budete-li ji podávat studenou, postavte hrnec do mísy naplněné ledovými kostkami a nechte dojít do pokojové teploty, pak ji přesuňte do ledničky. Přetáhněte ji fólií a udržuje v chladu až do podávání.