Rajská omáčka
- hovězí plec 1 kg
- špek 100 g
- cibule 150 g
- mrkev 150 g
- celer 150 g
- petržel 150 g
- rajský protlak (kvalitní ) 230 g
- cukr 150 g
- celá skořice 1 svitek
- máslo 50 g
- divoké koření
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Petrželový knedlík
- vejce 2 ks
- mléko 200 ml
- houska (rohlíky nebo toustový chléb) 250 g
- máslo 100 g
- hladkolistá petržel 50 g
- muškátový oříšek
- sůl
Postup přípravy
- Rajská omáčka: Hovězí maso očistěte, prošpikujte špalíčky mrkve a špeku, osolte a opepřete. Maso opečte do zlatova na pánvi a vyjměte.
- Na stejné pánvi orestujte na kostičky cibuli, mrkev, celer, petržel a přidejte cukr, rajčatový protlak, divoké koření, skořici a restujte dalších cca 5 minut. Poté přidejte maso a duste doměkka.
- Maso vyjměte a omáčku propasírujte přes jemné síto. Můžete zahustit jíškou, dochuťte solí, pepřem, cukrem a zjemněte máslem.
- Petrželový knedlík: Žemle nakrájejte na kostičky a opečte v troubě dozlatova. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
- V míse zamíchejte žemle, mléko, rozpuštěné máslo, žloutky, nasekanou petržel, sůl, nastrouhaný muškátový oříšek a sníh z bílků.
- Z hotové směsi tvarujte kulaté knedlíky, které vařte na páře 25 minut.
PRIMA TIP: Ze všeho nejdůležitější ovšem je, abyste pečlivě volili suroviny. Ty nejkvalitnější mají na obalu některou ze značek kvality, jako je např. Klasa či Regionální potravina. Je-li totiž kvalitní základ, bude skvělý i výsledek na talíři.