Máslová vánočka pletená ze šesti pramenů s foto postupem

Moje hodnocení
7x

Sladké potěšení, kterým začíná Štědrý den a vůbec vánoční svátky. Voňavá vánočka s kakaem či bílou kávou je typickou vánoční snídaní v mnoha rodinách u desítky let. Základem je kynuté těsto a to vyžaduje trpělivost, jemné zacházení a čas. Naopak nesnáší průvan, okno neotvírejte během celé doby kynutí. Blogerka Míša z Mazaných dortů vám ukáže, jak zaplést vánočku z šesti pramenů, aby okouzlila každou návštěvu bez komplikovaného jištění špejlemi.

1 porce
90 minut
česká

Suroviny

  • rozinky 50 g
  • rum 50 ml
  • čerstvé droždí 35 g
  • cukr krupice 130 g
  • vlažné mléko 150 ml
  • hladká mouka 500 g
  • sůl 3/4 lžičky
  • rozpuštěné máslo 100 g
  • strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného pomeranče
  • strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • vejce 3 ks
  • žloutek 1 ks
  • sádlo 20 g
  • plátky mandlí 2 hrsti
  • hladká mouka na podsypání
  • moučkový cukr k podávání

Postup přípravy

  1. Rozinky zalijte rumem a nechte přes noc nasáknout.
  2. Droždí rozetřete s 1 lžící cukru, zalijte polovinou vlažného mléka a nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut.
  3. Do velké mísy prosejte mouku, osolte ji, promíchejte se zbylým cukrem a přilijte kvásek, zbylé mléko a rozpuštěné máslo. Přidejte strouhanou citronovou a pomerančovou kůru, dvě vejce a žloutek a sádlo a vypracujte hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Vařečkou to trvá zhruba 15 minut a těsto je třeba hníst odspodu, robot s nástavcem hnětací hák to zvládne za 5–10 minut. Zlehka zapracujte rozinky i s rumem. Hotové těsto zlehka poprašte moukou, zakryjte mísu utěrkou a nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Trvá to zhruba 3 hodiny. Těsto občas zkontrolujte – máčknete-li do něj prstem a rychle se vrátí, potřebuje ještě kynout, pokud se vrací pomalu, je vykynuté akorát, pokud se nevrací, překynulo a zachránit ho můžete jen opětovným prohnětením a kynutím. Tentokrát to však bude trvat kratší dobu.
  4. Vykynuté těsto rozdělte na šest stejných částí, z každé vytvarujte bochánek a na lehce pomoučené ploše ho rozválejte na stejně dlouhé prameny. Na rozdíl od patrové vánočky upletete tu z šesti pramenů rychleji, snáze a nemusíte ji jistit špejlemi. Prameny položte vedle sebe, spojte je na jednom konci a rozdělte po třech na dvě strany. Pravou rukou chytněte levý vnější pramen, levou rukou pravý vnější a přeložte je přes sebe. Podtočte jeden pramen pod druhým, položte ho a hned uchopte rukou vnější pramen na stejné straně, přeložte, podtočte pramen, který jste měli předtím v ruce a pokračujte stejným způsobem. Tím zapletete všechny prameny do jednoho celku.
  5. Upečenou vánočku přesuňte opatrně na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 30 minut kynout.
  6. Troubu rozehřejte na 200 °C. Vánočku potřete zbylým prošlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Pečte ji 7 minut, pak stáhněte teplotu na 170 °C a dopečte 38 minut dozlatova. Propečenost zkontrolujte špejlí. Zapíchněte ji do těsta a vytáhněte. Je-li čistá a suchá, těsto je pečené, pokud je vlhká nebo s nalepenými drobky, pečte vánočku ještě chvilku.
  7. Upečenou vánočku vyjměte, nechte zchladnout a podle chuti pocukrujte.

PRIMA TIP: Do těsta můžete přimíchat i sekané mandle nebo vlašské ořechy, pokud je máte rádi.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty