Najděte si recept
Na co máte chuť?

Máslová vánočka pletená ze šesti pramenů s foto postupem
Sladké potěšení, kterým začíná Štědrý den a vůbec vánoční svátky. Voňavá vánočka s kakaem či bílou kávou je typickou vánoční snídaní v mnoha rodinách u desítky let. Základem je kynuté těsto a to vyžaduje trpělivost, jemné zacházení a čas. Naopak nesnáší průvan, okno neotvírejte během celé doby kynutí. Blogerka Míša z Mazaných dortů vám ukáže, jak zaplést vánočku z šesti pramenů, aby okouzlila každou návštěvu bez komplikovaného jištění špejlemi.
do 1,5 hodiny
1 ks porce
Suroviny (1 ks porce)
- rozinky 50 g
- rum 50 ml
- čerstvé droždí 35 g
- cukr krupice 130 g
- vlažné mléko 150 ml
- hladká mouka 500 g
- sůl 3/4 lžičky
- rozpuštěné máslo 100 g
- strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného pomeranče
- strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- vejce 3 ks
- žloutek 1 ks
- sádlo 20 g
- plátky mandlí 2 hrsti
- hladká mouka na podsypání
- moučkový cukr k podávání
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Rozinky zalijte rumem a nechte přes noc nasáknout.
- Droždí rozetřete s 1 lžící cukru, zalijte polovinou vlažného mléka a nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut.
- Do velké mísy prosejte mouku, osolte ji, promíchejte se zbylým cukrem a přilijte kvásek, zbylé mléko a rozpuštěné máslo. Přidejte strouhanou citronovou a pomerančovou kůru, dvě vejce a žloutek a sádlo a vypracujte hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Vařečkou to trvá zhruba 15 minut a těsto je třeba hníst odspodu, robot s nástavcem hnětací hák to zvládne za 5–10 minut. Zlehka zapracujte rozinky i s rumem. Hotové těsto zlehka poprašte moukou, zakryjte mísu utěrkou a nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Trvá to zhruba 3 hodiny. Těsto občas zkontrolujte – máčknete-li do něj prstem a rychle se vrátí, potřebuje ještě kynout, pokud se vrací pomalu, je vykynuté akorát, pokud se nevrací, překynulo a zachránit ho můžete jen opětovným prohnětením a kynutím. Tentokrát to však bude trvat kratší dobu.
- Vykynuté těsto rozdělte na šest stejných částí, z každé vytvarujte bochánek a na lehce pomoučené ploše ho rozválejte na stejně dlouhé prameny. Na rozdíl od patrové vánočky upletete tu z šesti pramenů rychleji, snáze a nemusíte ji jistit špejlemi. Prameny položte vedle sebe, spojte je na jednom konci a rozdělte po třech na dvě strany. Pravou rukou chytněte levý vnější pramen, levou rukou pravý vnější a přeložte je přes sebe. Podtočte jeden pramen pod druhým, položte ho a hned uchopte rukou vnější pramen na stejné straně, přeložte, podtočte pramen, který jste měli předtím v ruce a pokračujte stejným způsobem. Tím zapletete všechny prameny do jednoho celku.
- Upečenou vánočku přesuňte opatrně na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 30 minut kynout.
- Troubu rozehřejte na 200 °C. Vánočku potřete zbylým prošlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Pečte ji 7 minut, pak stáhněte teplotu na 170 °C a dopečte 38 minut dozlatova. Propečenost zkontrolujte špejlí. Zapíchněte ji do těsta a vytáhněte. Je-li čistá a suchá, těsto je pečené, pokud je vlhká nebo s nalepenými drobky, pečte vánočku ještě chvilku.
- Upečenou vánočku vyjměte, nechte zchladnout a podle chuti pocukrujte.
PRIMA TIP: Do těsta můžete přimíchat i sekané mandle nebo vlašské ořechy, pokud je máte rádi.
Krásné Vánoce
Svatava Vašková alias foodblogerka Coolinářka si vysnila vánoční knížku a když ji nemohla nikde najít, spojila se s 16 inspirativními blogerkami a společně vytvořily nádhernou obrazovou publikaci Krásné Vánoce s podtitulem Sváteční inspirace od českých blogerek. Obsahuje nejen recepty na vánoční pokrmy, ale i tipy na dekorace, balení dárků a drobnosti, které vykouzlí vánoční atmosféru. Kniha je milým pohlazením po duši od Adventu po Nový rok, který si tak můžete užít v klidu a pohodě.
Vydalo nakladatelství Fragment.