Suroviny
- tučný tvaroh (pokojové teploty) 1 kg
- vejce (velká, nejlépe od slepic z volného výběhu) 7 ks
- cukr krupice 400 g
- smetana ke šlehání 500 ml
- hladká mouka 30 g
- meruňkový džem (nebo kdoulové želé k podávání)
Postup přípravy
- Je důležité, aby byl tvaroh opravdu pokojové teploty, ovlivňuje to konzistenci koláče. Pokud jste ho měli v ledničce, nechte ho alespoň hodinu stát mimo ni. Troubu předehřejte na 220 °C. Koláčovou formu o průměru 23 až 24 cm s odepínacím dnem vyložte dvojitou vrstvou papíru na pečení.
- Vejce vyklepněte do džbánku a dobře je prošlehejte. Tvaroh v míse utřete elektrickými metlami a postupně k němu zatřete vejce. Vmíchejte cukr, smetanu a mouku a vše utřete na hladkou směs.
- Vlijte ji do formy, vložte do trouby a pečte 45 až 50 minut, a bude koláč svrchu zlatohnědý a téměř pevný, ale ve středu se bude ještě trochu chvět. Při chladnutí zpevní. Troubu vypněte, dvířka nechte lehce pootevřená a koláč nechte vychladnout v troubě – to mu dodá hedvábnou hladkost.
- Opatrně odepněte boky formy, koláč překlopte na rovný talíř, sloupněte papír a koláč obraťte. Podávejte ho krájený na řezy.
PRIMA TIP: Ve Španělsku byste ke koláči dostali nejspíš tenké plátky zlatooranžového kdoulového želé membrillo, ale k mání je u nás jen v obchodech se španělskými specialitami. Dobře se k němu ale hodí i jiné zavařeniny, případně rozvary z čerstvého ovoce, ovšem skvělý je i sám o sobě.
Jemný tvarohový dort 2 Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD