Jemný tvarohový dort

Moje hodnocení
5x

Baskický San Sebastián je dějištěm slavného filmového festivalu, ale i místem, v němž se tvoří gastronomické dějiny. Přestože jsou tamní restaurace i kuchaři zasypáváni michelinskými hvězdičkami, tenhle koláč je prostota sama. I proto si zaslouží další hvězdičku.

12 porcí
90 minut
španělská

Suroviny

  • plnotučný tvaroh pokojové teploty 1 kg
  • velká vejce, nejlépe od slepic z volného výběhu 7 ks
  • cukr krupice 400 g
  • smetana ke šlehání 500 ml
  • hladká mouka 30 g
  • meruňková zavařenina nebo kdoulové želé k podávání

Postup přípravy

  1. Je důležité, aby byl tvaroh opravdu pokojové teploty, ovlivňuje to konzistenci koláče. Pokud jste ho měli v ledničce, nechte ho alespoň hodinu stát mimo ni. Troubu předehřejte na 220 °C. Koláčovou formu o průměru 23 až 24 cm s odepínacím dnem vyložte dvojitou vrstvou papíru na pečení.
  2. Vejce vyklepněte do džbánku a dobře je prošlehejte. Tvaroh v míse utřete elektrickými metlami a postupně k němu zatřete vejce. Vmíchejte cukr, smetanu a mouku a vše utřete na hladkou směs.
  3. Vlijte ji do formy, vložte do trouby a pečte 45 až 50 minut, a bude koláč svrchu zlatohnědý a téměř pevný, ale ve středu se bude ještě trochu chvět. Při chladnutí zpevní. Troubu vypněte, dvířka nechte lehce pootevřená a koláč nechte vychladnout v troubě – to mu dodá hedvábnou hladkost.
  4. Opatrně odepněte boky formy, koláč překlopte na rovný talíř, sloupněte papír a koláč obraťte. Podávejte ho krájený na řezy.

PRIMA TIP: Ve Španělsku byste ke koláči dostali nejspíš tenké plátky zlatooranžového kdoulového želé membrillo, ale k mání je u nás jen v obchodech se španělskými specialitami. Dobře se k němu ale hodí i jiné zavařeniny, případně rozvary z čerstvého ovoce, ovšem skvělý je i sám o sobě.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty