návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Hovězí roštěná po vídeňsku se smaženou cibulkou

Hodnoceno: 9x
4 porce
do 1 hodiny
Hovězí roštěná po vídeňsku se smaženou cibulkou
Autor: Marek Kučera Hovězí roštěná po vídeňsku se smaženou cibulkou
Jeden z vrcholných restauračních kousků sedmdesátek a osmdesátek minulého století, který hrdinně evokoval kuchyni starého mocnářství, často troskotal na plátku nekvalitního a tuhého masa, marně suplujícího křehké roštěnky a znemožňujícího klasickou úpravu jako minutka. Stačí sáhnout po pořádném hovězím, a klasika se švábským a rakouským rodokmenem ozdobí váš sváteční stůl.

Postup

  1. Cibule oloupejte a nakrájejte je na co nejtenčí plátky, které pak rozdělte na jednotlivá kolečka. Propláchněte je vodu a nechte okapat. Na talíři promíchejte mouku s paprikou a ještě trochu vlhká kolečka cibule obalte ve směsi.
  2. V silnostěnné pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje. Obalená kolečka cibule po částech osmažte na vyšším stupni, až budou zlatohnědá a křupavá. Odkládejte je na talíř vyložený kuchyňským papírem na odstátí tuku. Až budete mít všechny, lehce je osolte a nechte stranou.
  3. Roštěnky zlehka naklepejte, nejlépe mezi vrstvami pečicího papíru, a na okrajích je 3 až 4krát nakrojte, aby se nekroutily. Z obou stran je osolte, opepřete a protáhněte směsí mouky s paprikou.
  4. V jiné silnostěnné pánvi rozehřejte asi 2 lžíce oleje s máslem a roštěnky rychle opečte, asi 1 až 2 minuty z každé strany. Vyndejte z pánve a udržujte teplé.
  5. Do pánve po roštěnkách dejte asi třetinu osmažených cibulových kroužků, přidejte hořčici a trochu vývaru a odvařte přípečky. Je-li třeba, omáčku osolte a opeřte. Zredukujte asi na polovinu, vlijte smetanu a povařte pár minut. Roštěnky vraťte do omáčky a nechte prohřát, ale už dál nevařte. Podávejte s navršenou osmaženou cibulkou a opékanými bramborami jako přílohou, ale hodí se i špecle.

PRIMA TIP: Vídeňská roštěná se často variovala s roštěnkou se sázeným vejcem namísto osmažené cibulky, v tom případě byly oblíbenou přílohou hranolky.

Hovězí roštěná po vídeňsku se smaženou cibulkou
Autor: Marek Kučera Hovězí roštěná po vídeňsku se smaženou cibulkou

Další parádní retro recepy v moderním kabátku najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: 

Vánoční číslo časopisu Prima FRESH 2019

Užijte si zimní radovánky i kouzelné svátky s novým číslem časopisu Prima FRESH