Hovězí roštěná po vídeňsku se smaženou cibulkou

Moje hodnocení
12x

Jeden z vrcholných restauračních kousků sedmdesátek a osmdesátek minulého století, který hrdinně evokoval kuchyni starého mocnářství, často troskotal na plátku nekvalitního a tuhého masa, marně suplujícího křehké roštěnky a znemožňujícího klasickou úpravu jako minutka. Stačí sáhnout po pořádném hovězím, a klasika se švábským a rakouským rodokmenem ozdobí váš sváteční stůl.

4 porce
60 minut
rakouská

Suroviny

  • roštěnky z dobře odleželého (vyzrálého) kusu, asi 8 mm vysoké a o váze 200 g každá 4 ks
  • velké cibule 2 ks
  • hladká mouka 1 hrst
  • kvalitní rostlinný olej na smažení
  • máslo 2 lžičky
  • sladká mletá paprika 1 lžička
  • dijonská hořčice 1 lžička
  • smetana – tučnost zvolte podle vlastní chuti 250 ml
  • hovězí vývar 250 ml
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

  1. Cibule oloupejte a nakrájejte je na co nejtenčí plátky, které pak rozdělte na jednotlivá kolečka. Propláchněte je vodu a nechte okapat. Na talíři promíchejte mouku s paprikou a ještě trochu vlhká kolečka cibule obalte ve směsi.
  2. V silnostěnné pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje. Obalená kolečka cibule po částech osmažte na vyšším stupni, až budou zlatohnědá a křupavá. Odkládejte je na talíř vyložený kuchyňským papírem na odstátí tuku. Až budete mít všechny, lehce je osolte a nechte stranou.
  3. Roštěnky zlehka naklepejte, nejlépe mezi vrstvami pečicího papíru, a na okrajích je 3 až 4krát nakrojte, aby se nekroutily. Z obou stran je osolte, opepřete a protáhněte směsí mouky s paprikou.
  4. V jiné silnostěnné pánvi rozehřejte asi 2 lžíce oleje s máslem a roštěnky rychle opečte, asi 1 až 2 minuty z každé strany. Vyndejte z pánve a udržujte teplé.
  5. Do pánve po roštěnkách dejte asi třetinu osmažených cibulových kroužků, přidejte hořčici a trochu vývaru a odvařte přípečky. Je-li třeba, omáčku osolte a opeřte. Zredukujte asi na polovinu, vlijte smetanu a povařte pár minut. Roštěnky vraťte do omáčky a nechte prohřát, ale už dál nevařte. Podávejte s navršenou osmaženou cibulkou a opékanými bramborami jako přílohou, ale hodí se i špecle.

PRIMA TIP: Vídeňská roštěná se často variovala s roštěnkou se sázeným vejcem namísto osmažené cibulky, v tom případě byly oblíbenou přílohou hranolky.

Další parádní retro recepy v moderním kabátku najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty