Suroviny
- hřiby (nakrájené a čerstvé) 250 g
- cibule (menší) 1 ks
- sladká smetana 1 ks
- zakysaná smetana 1 lžíce
- bobkový list 2 ks
- nové koření 5 kuliček
- drcený kmín špetka
- jíška (z 1 lžíce másla a 2 lžic hladké mouky)
- sůl
Knedlíky
- rohlík (starší) 3 ks
- hrubá mouka 1 hrnek (cca 300 ml)
- mléko 1 hrnek
- vejce 3 ks
- sůl
- tuk na pečení (tuk na vymazání hrnků)
- mouka (na vysypání hrnků hrnků)
Připravte houbovou omáčku s houskovým knedlíkem podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
- Cibuli nakrájejte najemno a na lžíci másla ji orestujte do sklovata. Přidejte houby do hrnce, krátce zarestujte, až houby lehce změknou a přilijte 3/4 l vody, vhoďte koření a osolte.
- Vařte 15 minut (pokud máte houby, které modrají, doporučuje se doba tepelné úpravy 25 minut).
- Mezitím připravte světlou jíšku a nechte vychladnout. Poté ji zašlehejte do omáčky a vařte asi 10 minut.
- Vlijte sladkou smetanu, v kysané rozmíchejte nejprve pár lžic horké omáčky, aby se vám nesrazila. Pak přidejte i ji.
- Knedlíky: V misce smíchejte nejprve vejce s mlékem, mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Rohlíky nakrájejte na kostky cca 1 x 1 cm a přidejte ke směsi. Důkladně promíchejte a nechte alespoň 15 minut odstát.
- Hrnky vymažte tukem a vysypte moukou, přebytečnou vyklepejte. Naplňte směsí do 3/4.
- Do širšího vyššího hrnce naskládejte hrnky, nalijte vodu do poloviny hrnků, poklici položte na rozloženou utěrku a rohy složte nahoru k uchu. Při vaření vám tak voda nebude stékat na knedlíky.
- Knedlíky vařte 25 až 30 minut, zkuste špejlí. Po uvaření je vyklopte z hrnků a nakrájejte jen tolik, kolik sníte, mají tendenci osychat. Zabalte zbytek do mikrotenového sáčku.
- Můžete je připravit i se sněhem z bílků – nejprve oddělte žloutky a sníh vmíchejte do směsi opatrně až před dáváním do hrnků.
PRIMA TIP: Prověřené recepty na klasické české omáčky
Vyzkoušejte také recept na italské houbové risotto podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Inspirujte se dalšími originálními recepty z lesních hub