Ázerbajdžánský rýžový plov s jehněčím masem a sušeným ovocem
                                                    
                        Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Ázerbajdžánský rýžový plov s jehněčím masem a sušeným ovocem
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            L.A. CREATIVE FOOD
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
                                     
                                    
                                                
                        
                                                
                        Plov, pilaf či pilav je jídlo plynule procházející hranicemi celé Střední Asie, což také znamená bezpočet nejrůznějších receptů, ovšem s několika neměnnými parametry. Toto rýžové jídlo je pokládáno za vysloveně slavnostní, v Ázerbajdžánu se bez něj neobejde žádná svatba. Charakterizuje ho kombinace slaných a sladkých chutí i tenká rýžová vrstvička ze dna nádoby, která je ozdobou plovu a speciální pochoutkou.
                                                
                                                
                     
                
                                
                                            
                                                                                    
                                
                                                                                                                
                                
                                                                        
                    
    
        
    
    
    Postup přípravy
    - 
        Maso opláchněte, ale neosušte ho. Vložte ho do velké suché pánve, hojně osolte a opepřete a pod pokličkou duste na velmi nízkém stupni asi 1 a 1/2 hodiny – mělo by se udusit ve vlastní šťávě a prakticky rozpadat.
    
 
    - 
        V téhle chvíli k němu přidejte cibuli a na nízkém stupni za občasného promíchávání smažte 20 až 30 minut, až cibule zkaramelizuje. Pak vsypte sušené ovoce a případně trochu vody, je-li směs příliš suchá a přikryté duste ještě 30 minut.
    
 
    - 
        Mezitím uvařte rýži. Uveďte do varu vodu ve velkém hrnci. Vsypte rýži, osolte, důkladně promíchejte a vařte 5 minut, aby byla jen poloměkká. Sceďte ji a rozestřete na plech, kde ji nechte trochu vychladnout.
    
 
    - 
        Připravte si rýžovou vrstvičku, gazmach. Promíchejte mouku, sůl a vejce, přidejte 100 g rýže a opět promíchejte.
    
 
    - 
        Vypláchněte hrnec od vaření rýže. Dejte do něj 25 g přepuštěného másla a vlijte směs na gazmach, kterou rozestřete stěrkou nebo rukou potřenou trochou oleje. Opékejte asi 1 minutu, až se trochu přichytí. Ke zbylému máslu přidejte šafrán a římský kmín a dejte stranou.
    
 
    - 
        Do hrnce na připečenou vrstvičku vsypte zbylou předvařenou rýži. Rukojetí vařečky do ní udělejte otvory a vlijte ochucené máslo. Hrnec přikryjte pevně těsnící pokličkou a tu ještě obalte namočenou a vyždímanou utěrkou, aby neunikala žádná pára. Rýži vařte na co nejnižším stupni asi 45 minut, po 30 minutách zkontrolujte, jak je na tom.
    
 
    - 
        Rýži přesuňte na velký talíř nebo tác (plov je „komunální“ jídlo), opatrně odloupněte křupavou vrstvičku ze dna, nalámejte ji nebo nakrájejte na kousky a rozložte na rýži. Obložte masem a ovocem a zakapejte šťávou.
    
 
        
                                                                
                            
                    
                    
                
                                
    
                
                            
                    
                                        
                                    Ázerbajdžánský rýžový plov s jehněčím masem a sušeným ovocem
                                                    
                        Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Ázerbajdžánský rýžový plov s jehněčím masem a sušeným ovocem
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            L.A. CREATIVE FOOD