Suroviny
- vepřové plecko (nebo jehněčí krk,nakrájené na kostičky) 750 g
- cibule (nakrájená na plátky) 350 g
- sušené švestky (předem namočené) 75 g
- sušené meruňky 75 g
- sušené rozinky 75 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Rýže
- dlouhozrnná rýže 450 g
- hladká mouka 100 g
- vejce (lehce ušlehaná) 2 ks
- přepuštěné máslo 150 g
- šafrán (nitky ) 1 velká špetka
- římský kmín (mletý ) 1 lžička
- sůl (jemná ) 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Maso opláchněte, ale neosušte ho. Vložte ho do velké suché pánve, hojně osolte a opepřete a pod pokličkou duste na velmi nízkém stupni asi 1 a 1/2 hodiny – mělo by se udusit ve vlastní šťávě a prakticky rozpadat.
- V téhle chvíli k němu přidejte cibuli a na nízkém stupni za občasného promíchávání smažte 20 až 30 minut, až cibule zkaramelizuje. Pak vsypte sušené ovoce a případně trochu vody, je-li směs příliš suchá a přikryté duste ještě 30 minut.
- Mezitím uvařte rýži. Uveďte do varu vodu ve velkém hrnci. Vsypte rýži, osolte, důkladně promíchejte a vařte 5 minut, aby byla jen poloměkká. Sceďte ji a rozestřete na plech, kde ji nechte trochu vychladnout.
- Připravte si rýžovou vrstvičku, gazmach. Promíchejte mouku, sůl a vejce, přidejte 100 g rýže a opět promíchejte.
- Vypláchněte hrnec od vaření rýže. Dejte do něj 25 g přepuštěného másla a vlijte směs na gazmach, kterou rozestřete stěrkou nebo rukou potřenou trochou oleje. Opékejte asi 1 minutu, až se trochu přichytí. Ke zbylému máslu přidejte šafrán a římský kmín a dejte stranou.
- Do hrnce na připečenou vrstvičku vsypte zbylou předvařenou rýži. Rukojetí vařečky do ní udělejte otvory a vlijte ochucené máslo. Hrnec přikryjte pevně těsnící pokličkou a tu ještě obalte namočenou a vyždímanou utěrkou, aby neunikala žádná pára. Rýži vařte na co nejnižším stupni asi 45 minut, po 30 minutách zkontrolujte, jak je na tom.
- Rýži přesuňte na velký talíř nebo tác (plov je „komunální“ jídlo), opatrně odloupněte křupavou vrstvičku ze dna, nalámejte ji nebo nakrájejte na kousky a rozložte na rýži. Obložte masem a ovocem a zakapejte šťávou.
Ázerbajdžánský rýžový plov s jehněčím masem a sušeným ovocem Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD