zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Ázerbajdžánský rýžový plov s jehněčím masem a sušeným ovocem
Autor: L.A. CREATIVE FOOD Ázerbajdžánský rýžový plov s jehněčím masem a sušeným ovocem

Ázerbajdžánský rýžový plov s jehněčím masem a sušeným ovocem

Hodnoceno: 3x
Plov, pilaf či pilav je jídlo plynule procházející hranicemi celé Střední Asie, což také znamená bezpočet nejrůznějších receptů, ovšem s několika neměnnými parametry. Toto rýžové jídlo je pokládáno za vysloveně slavnostní, v Ázerbajdžánu se bez něj neobejde žádná svatba. Charakterizuje ho kombinace slaných a sladkých chutí i tenká rýžová vrstvička ze dna nádoby, která je ozdobou plovu a speciální pochoutkou.
nad 2 hodiny
4 porce

reklama

Postup

  1. Maso opláchněte, ale neosušte ho. Vložte ho do velké suché pánve, hojně osolte a opepřete a pod pokličkou duste na velmi nízkém stupni asi 1 a 1/2 hodiny – mělo by se udusit ve vlastní šťávě a prakticky rozpadat.
  2. V téhle chvíli k němu přidejte cibuli a na nízkém stupni za občasného promíchávání smažte 20 až 30 minut, až cibule zkaramelizuje. Pak vsypte sušené ovoce a případně trochu vody, je-li směs příliš suchá a přikryté duste ještě 30 minut.
  3. Mezitím uvařte rýži. Uveďte do varu vodu ve velkém hrnci. Vsypte rýži, osolte, důkladně promíchejte a vařte 5 minut, aby byla jen poloměkká. Sceďte ji a rozestřete na plech, kde ji nechte trochu vychladnout.
  4. Připravte si rýžovou vrstvičku, gazmach. Promíchejte mouku, sůl a vejce, přidejte 100 g rýže a opět promíchejte.
  5. Vypláchněte hrnec od vaření rýže. Dejte do něj 25 g přepuštěného másla a vlijte směs na gazmach, kterou rozestřete stěrkou nebo rukou potřenou trochou oleje. Opékejte asi 1 minutu, až se trochu přichytí. Ke zbylému máslu přidejte šafrán a římský kmín a dejte stranou.
  6. Do hrnce na připečenou vrstvičku vsypte zbylou předvařenou rýži. Rukojetí vařečky do ní udělejte otvory a vlijte ochucené máslo. Hrnec přikryjte pevně těsnící pokličkou a tu ještě obalte namočenou a vyždímanou utěrkou, aby neunikala žádná pára. Rýži vařte na co nejnižším stupni asi 45 minut, po 30 minutách zkontrolujte, jak je na tom.
  7. Rýži přesuňte na velký talíř nebo tác (plov je „komunální“ jídlo), opatrně odloupněte křupavou vrstvičku ze dna, nalámejte ji nebo nakrájejte na kousky a rozložte na rýži. Obložte masem a ovocem a zakapejte šťávou.
Ázerbajdžánský rýžový plov s jehněčím masem a sušeným ovocem
Autor: L.A. CREATIVE FOOD Ázerbajdžánský rýžový plov s jehněčím masem a sušeným ovocem

reklama