Čokoládová zmrzlina
- smetana 1 ks
Vanilková zmrzlina
- smetana 1 ks
Čokoládová zmrzlina
- cukr 50 g
Vanilková zmrzlina
- vanilkový cukr 1 ks
Čokoládová zmrzlina
- čokolada 100 g
- žloutek 2 ks
Vanilková zmrzlina
- cukr 60 g
Postup přípravy
- Vanilková zmrzlina: Žloutky s cukrem šleháme ve vodní páře, odstavíme a vyšleháme ručním šlehačem. K vyšlehaným žloutkům přidáme vyšlehaný sníh a vyšlehanou šlehačku s vanilkovým cukrem a vanilkovým luskem. Dáme do nádoby a zmrazíme.
- Při podávání si zmražené maliny s cukrem rozehřejeme v kastrůlku a zmrzlinu v pohárech polijeme. Ihned podáváme.
- Čokoládová zmrzlina: Do hrnce nalijeme smetanu a přidáme do ní kakao, špetku soli, a 40 g cukru. Na plotně pomalu zahříváme a mícháme, dokud nezmizí všechny hrudky. Poté přivedeme k varu a odstavíme.
- Do odstaveného hrnce nalámeme čokoládu a rozpustíme ji.
- V misce zpěníme žloutky s 10 g cukru. Do misky přidáme část z hrnce a šleháme. Z misky vše vrátíme do hrnce, přidáme mléko, rozmícháme a opět přivedeme k varu a ihned odstavíme. Můžeme přilít panáka rumu.
- Hrnec necháme vychladnout, vmícháme dužinu z jednoho pomeranče a vlijeme do krabičky a vložíme do mrazáku. Snažíme se každou půl hodinu zmrzlinu promíchávat.
- Při podávání ozdobíme praženými mandlemi, které pražíme v oleji do lehkého zhnědnutí.