Ragú
- mleté hovězí maso 500 g
- mleté vepřové maso 300 g
- olivový olej
- mrkev 2
- cibule 1
- celer 2cm plátek
- loupaná rajčata 2 konzervy
- rajčatové pyré 2 sklenice
- česnek 3 stroužky
- červené víno 500 ml
- hovězí vývar 200 ml
- muškátový oříšek
- rozmarýn 1 snítka
- sůl
- pepř
Bešamel
- plnotučné mléko 600 ml
- máslo 45 g
- hladká mouka 45 g
- muškátový oříšek
- tymián
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Začneme s ragú. V hrnci rozpálíme trochu olivového oleje a osmahneme na něm najemno nakrájenou cibuli spolu s mrkví a celerem. Restujeme, než bude zelenina měkká a dozlatova orestovaná. Trvá to přibližně 15 minut. Přidáme česnek s rozmarýnem, tymiánem a restujeme ještě další 2 minuty.
- Do základu přidáme oba druhy mletého masa a pokračujeme ve vaření, dokud se nevyvaří všechna šťáva. Směs podlijeme polovinou červeného vína, zamícháme a vaříme přibližně 35 minut. Jakmile se víno vyvaří, přidáme loupaná, pasírovaná rajčata a hovězí vývar. Nezakryté vaříme cca 30–40 minut. Pokud je třeba, podlijeme směs trochou vody. Dle chuti osolíme a opepříme.
- V hrnci si připravíme jíšku na bešamel. Rozpustíme máslo či přivedeme olej k varu, přidáme mouku a za neustálého míchání vařečkou restujeme přibližně 30 vteřin. Takto připravenou jíšku odstavíme z ohně a přidáme do ní mléko. Mícháme tak dlouho, až bude mouka v mléce kompletně rozpuštěná.
- Vrátíme rendlík zpět na plotnu a za stálého míchání vaříme přibližně 4 minuty, až omáčka zhoustne. Snížíme plamen na minimum a vaříme přibližně 20 minut. Jakmile je omáčka lesklá a hladká, přidáme do ní muškátový oříšek a dochutíme solí a pepřem.
- Troubu si předehřejeme na 180 °C. Dno zapékací nádoby potřeme připraveným bešamelem, na něj vyskládáme vrstvu lasagní a pak přidáme vrstvu masového ragú se sýrem. Postup opakujeme tak dlouho, dokud nespotřebujeme všechny ingredience. Poslední vrstvu tvoří lasagne, masové ragú a bešamel. Na závěr přidáme na vrstvu bešamelu strouhaný parmazán. Zapékací nádobu uložíme do trouby na 30–45 minut. Povrch lasagní musí být krásně zlatavý, ale ne spálený!
Autor receptu: Jan Krupka