Postup přípravy
- Nakrájenou jarní cibulku na střední kousky pečlivě omyjeme a scedíme, kromě 3cm konců, které pečeme se slaninou. Vaříme v osolené vodě s jednou velkou nakrájenou bramborou na čtvrtky (můžeme přidat i na půlku rozkrojenou cibuli). Jakmile jsou kousky brambor měkké, dáme uvařené cibulky postupně do mixéru s naběračkou vývaru a cca půlkou brambory a rozmixujeme. Osolíme a opepříme. Pro jemnou krémovost přiléváme pomalu nejdříve vývar a pak olivový olej, pro větší hustotu můžeme přidat zbytek brambory.
- Stejný postup je i u mrkvového krému, jen vaříme se dvěma bramborami a vaříme do doby, než jsou mrkve měkké. A opět použijeme olivový olej. Měli bychom docílit hustého krému bez pasírování.
- Servírujeme tak, že do kulatého vyššího tvořítka nalijeme prvně mrkvový krém doprostřed a dokola pak krém z cibulky. Pak tvořítko vyndáme. Část z jarní cibulky lehce pokapeme olivovým olejem s naloženým česnekem a rozmarýnem pro výraznější chuť a navrch mrkvového krému dáme špetku sušeného chilli.