Domácí brynza
- sýr 500 g
Domácí kváskový chléb
Postup přípravy
- Domácí kváskový chléb: Připravíme „startér“ smícháním prvních tří surovin ze seznamu: žitná mouka, 100 ml vody a kvásek. Směs smícháme v misce, překryjeme fólií/víčkem a necháme stát 9–12 hodin při pokojové teplotě. Do misky se zkvašený startérem navážíme mouku, vodu a přidáme sůl. V misce vypracujeme těsto tak, aby se odlepilo od stěn mísy i od ruky. Zakryjeme opět fólií a vložíme na 12 hodin do chladničky. Následně si pomoučníme pracovní desku pšeničnou chlebovou moukou. Těsto vyklopíme, pomoučníme si trošku ruce a těsto roztáhneme do trojúhelníkového tvaru a postupně překládá rohy do rohu a vytvoříme jakoby taštičku. Pokračujeme, dokud nedosáhneme kulatého tvaru, jednotlivé rohy stlačíme na vrchu a vložíme do pomoučněné ošatky spojem na vrchu. Těsto v ošatce překryjeme utěrkou a necháme kynout při pokojové teplotě. Těsto má zdvojnásobit svůj objem.
- Do trouby vložíme keramický plech nebo obkladovou dlaždici, nalijeme 200 ml vody na dno trouby pro zapaření chleba (lze použít samostatný plech s vodou – vkládá se až s chlebem) a necháme vyhřát na 250 °C. Těsto vyklopíme z ošatky na pečicí papír a zubatým nožem (steakovým) nařízneme vrch těsta do kříže. Na papíře přesuneme těsto na rozpálenou dlaždici, změníme režim na horkovzdušné pečení a snížíme teplotu na 240 °C a zapneme páru (vložíme plech s vodou). Po 10 minutách vypneme páru (vyndáme plech s vodu) a stáhneme teplotu na 200 °C a pečeme 30–35 minut.
- Domácí brynza: Pro výrobu je ideální ovčí sýr, který, pokud je zcela čerstvý, můžeme ale nechat dozrát v chladu a suchu (při uskladnění v chladničce položit do misky a 1–2krát denně vylít uvolněnou vodu). Sýr nakrájíme na kousky 3–5 cm. Podle hmotnosti sýra přidáme sůl, základní dávka je 2 %, tedy na 1 kg sýru 20 g soli. Vyšší dávkou se zlepší trvanlivost. Osolený sýr posekáme v sekáčku, při větším množství umeleme v masovém mlýnku. Tím zajistíme i důkladné promíchání sýru se solí. Hmotu namačkáme s co nejméně vzduchovými bublinami do misek vhodné velikosti (0,35–0,7 l), které těsně zavřeme. Necháme stát v chladu (6–10 °C, běžná chladnička) alespoň 3 dny, lépe 4–5 dní.