Suroviny
- hladká mouka 350 g
- kravské mléko 150 ml
- máslo (vlažné) 70 g
- cukr krupice 70 g
- sušené rozinky 30 g
- mandlové plátky 30 g
- droždí 20 g
- vejce 1
- vanilkový extrakt 1 PL
- citronová kůra 1 ML
- vejce (na potření)
- sůl
Postup
- Do mísy robota dáme mouku, cukr a špetku soli. Promícháme a ve středu vytvoříme důlek. Přidáme asi polovinu mléka a rozdrobíme droždí. Rozmícháme a zapracujeme část mouky, abychom vytvořili řídké těstíčko. Zakryjeme a necháme kvásek vzejít – asi 15 až 20 minut. Kvásek zvětší objem a bude mít v sobě spoustu bublinek.
- Ke kvásku a mouce přidáme zbylé mléko. Přidáme i vejce, rozpuštěné máslo, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Vložíme hák na hnětení a hněteme v robotu 7 minut. Přidáme rozinky, a ještě chvíli prohněteme. Těsto by mělo být hezky hladké a mělo by se odlepovat od stěny mísy.
- Těsto dáme do mísy, zakryjeme fólií a necháme 60 minut kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na pracovní desku. Odvážíme na váze a rozdělíme na 6 stejně velkých dílů. Každý díl dlaní stočíme do kuličky a necháme chvíli odpočinout. Poté jej dlaněmi rozválíme na pramen dlouhý asi 30 cm.
- Prameny si rozložíme na pracovní desku a postupně splétáme. Jakmile je dopleteno, oba konce stiskneme a přeložíme pod vánočku. Dáme na plech (vystlaný pečicím papírem), zakryjeme a necháme kynout alespoň 60 minut, dokud viditelně nezvětší svůj objem.
- Troubu si mezitím předehřejeme na 180 °C. Jakmile je vánočka pěkně vykynutá, potřeme ji rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Dáme do trouby, snížíme teplotu na 160 °C a pečeme asi 45 minut. V polovině vánočku zkontrolujeme. Upečenou vánočku dáme na mřížku a před zakrojením ji necháme úplně vychladnout. Posypka z moučkového cukru je čistě nepovinná.
Autor receptu: Adam Raiter
Přehrajte si exkluzivně první díl nové rozpálené show Česko na grilu na prima+