Suroviny
- hovězí maso (s kostí (nejlépe žebro, oháňka, hrudí, nebo kližka)) 600 - 800 g
- hovězí morkové kosti 1-2
- mrkev 3 větší
- petržel 2
- celer 1/4
- cibule 1
- česnek 1 stroužek
- celý pepř 4-5 kuliček
- nové koření 4-5 kuliček
- bobkový list 2
- sůl 1 ML
- petrželka
- voda 2,5 l
Celestýnské nudle
- hladká mouka 40-50 g
- mléko 100 ml
- vejce 2
Postup
Maso a kosti vložíme do velkého hrnce a zalijeme cca 2,5 litry studené vody. Pomalu přivedeme k varu – na mírném plamení, aby byl vývar čirý. Jakmile začne voda vřít, stáhneme pěnu (tzv. šlem) z povrchu.
Poté ztlumíme plamen a vývar už jen táhneme (pomalu vaříme) zhruba 2,5 až 3 hodiny. Po hodině vaření přidáme očištěnou a na větší kusy nakrájenou mrkev, petržel, celer, cibuli (neloupanou, jen překrojenou napůl) a koření: celý pepř, nové koření, bobkový list, sůl, případně česnek a zelené natě.
Po dovaření vývar přecedíme přes jemné sítko. Maso a zeleninu můžeme použít na servírování nebo ponechat jen vývar s nudlemi.
Celestýnské nudle
Do mísy rozklepneme 2 vejce, přilijeme 100 ml mléka a postupně vmícháme 40–50 g hladké mouky, až vznikne řidší těstíčko jako na palačinky. Osolíme a přidáme nasekanou čerstvou petrželku nebo pažitku (dle chuti).
Na pánvi s trochou oleje nebo másla usmažíme 2–3 tenké palačinky, necháme lehce vychladnout. Poté je zarolujeme a ostrým nožem nakrájíme na tenké nudličky.
Autor receptu: Bohuslava Šilhavá