Najděte si recept
Na co máte chuť?

Císařský trhanec s malinami
Ingredience na tento dezert se nápadně podobají surovinám na přípravu palačinek, ale palačinka to není. Těsto nadýchané jako obláček, ale pusinka to není... Tento sladký moučník je učiněná pohádka, i když se jmenuje dosti neromanticky. Věděli jste, že se trhanec původně servíroval s rozinkami namáčenými v rumu a ovocným kompotem ze švestek? My jsme si oblíbili verzi s malinami, s nimiž si trhanec doslova neumíme utrhnout od pusy.
do 30 minut
4 porce
Suroviny (4 porce)
- mléko 500 ml
- polohrubá mouka 250 g
- vejce (bílky a žloutky oddělené) 4 ks
- cukr krupice 50 g
- máslo 135 g
- maliny 250 g
- cukr moučka 3 lžíce
- tuzemák (BOŽKOV Tuzemský) 2 lžíce
- vanilkový extrakt 1 lžička
- sůl 1 špetka
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Mléko nalijte do mísy, přisypte mouku a směs důkladně rozšlehejte. Postupně vmíchejte jeden žloutek za druhým, přidejte špetku soli, krupicový cukr, 35 gramů rozpuštěného másla a vanilkový extrakt.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně vmíchejte do směsi.
- Na pánvi na středním plamenu rozpusťte zbytek másla na smažení a vlijte na něj množství takové množství těsta, aby vznikla palačinka vysoká zhruba půl centimetru. Opečte ji z obou stran.
- Pokračujte dalšími kousky, dokud nespotřebujete všechno těsto.
- V rendlíku nechte prohřát maliny s cukrem, vlijte rum a míchejte, dokud se neodpaří alkohol.
- Upečené palačinky natrhejte na kousky a přelijte malinovou šťávou. Podávejte teplé.
PRIMA TIP: Kvalitní máslo je základ! Vybírat můžete z široké nabídky: máslo z Mlékárny Hlinsko, máslo z Mlékárny Olešnice, rolnického mlékařského družstva, a. s., Čerstvé máslo od Brazzale Moravia, a. s., nebo Jihočeské máslo od Madety. Všechny mají značku Klasa.