Suroviny
- mléko 500 ml
- polohrubá mouka 250 g
- vejce (bílky a žloutky oddělené) 4 ks
- cukr krupice 50 g
- máslo 135 g
- maliny 250 g
- moučkový cukr 3 lžíce
- rum (tuzemák (BOŽKOV Tuzemský)) 2 lžíce
- vanilkový extrakt 1 lžička
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Mléko nalijte do mísy, přisypte mouku a směs důkladně rozšlehejte. Postupně vmíchejte jeden žloutek za druhým, přidejte špetku soli, krupicový cukr, 35 gramů rozpuštěného másla a vanilkový extrakt.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně vmíchejte do směsi.
- Na pánvi na středním plamenu rozpusťte zbytek másla na smažení a vlijte na něj množství takové množství těsta, aby vznikla palačinka vysoká zhruba půl centimetru. Opečte ji z obou stran.
- Pokračujte dalšími kousky, dokud nespotřebujete všechno těsto.
- V rendlíku nechte prohřát maliny s cukrem, vlijte rum a míchejte, dokud se neodpaří alkohol.
- Upečené palačinky natrhejte na kousky a přelijte malinovou šťávou. Podávejte teplé.
PRIMA TIP: Kvalitní máslo je základ! Vybírat můžete z široké nabídky: máslo z Mlékárny Hlinsko, máslo z Mlékárny Olešnice, rolnického mlékařského družstva, a. s., Čerstvé máslo od Brazzale Moravia, a. s., nebo Jihočeské máslo od Madety. Všechny mají značku Klasa.