Právě nastává doba, kdy na nás ze všech médií začnou útočit zaručené dietní plány. Přitom stačí ke stravování přistupovat se zdravým selským rozumem. Omezit sacharidy, hlavně odpoledne a večer a vybírat si jídla, která obsahují kvalitní bílkoviny a hodně zeleniny.
Pro spoustu lidí je právě zelenina trochu problém, málokdo má v zimním období chuť na studené saláty. Pomoc je lehká – vsaďte na zeleninové polévky, třeba s přídavkem luštěnin.
K večeři se také hodí ryby, mořské plody nebo méně tučná masa – kuřecí nebo krůtí. Pokrmy také můžete oživit sýry a výše zmíněnými luštěninami, čočka nebo cizrna se hodí do polévek, ale i do salátů nebo jako příloha.
PONDĚLÍ:
Vynikajicí salát z čočky se hodí jako rychlá večeře a zbytek si můžete vzít druhý den do práce do krabičky.
ÚTERÝ:
Losos sice patří mezi tučnější ryby, ale obsahuje tuky zdravé, které vaše tělo ocení. Jako přílohu zkuste bezlepkové rýžové nudle.
STŘEDA:
Houby mají všeobecně velmi nízkou energetickou hodnotu, proto se do odlehčeného jídelníčku skvěle hodí. Zkuste je zapéct s výtečnou sýrovou náplní.
ČTVRTEK:
Pokud máte rádi mořské plody, klidně si je dopřejte. V této lákavé úpravě se spoustou bylinek si na nich určitě pochutnáte.
PÁTEK:
Zeleninová polévka je v zimě vždy dobrý nápad. Abyste po ní nedostali hned hlad, přidejte těstoviny nebo luštěniny.
SOBOTA:
Vyzkoušejte nevšední recept na přípravu květáku. Upečte ho celý, s voňavým kořením a lahodnou omáčkou.
NEDĚLE:
Kuřecí prsa jsou velmi málo tučná a často kvůli tomu bývají suchá. Pokud je ale dobře namarinujete a připravíte je v této rychlé úpravě, zachovají si šťavnatost.
Připravila Klára Michalová