Kontaktní gril je velmi jednoduchý spotřebič, který ale dokáže překvapit tím, co všechno umí.
Zdroj: AdobeStock.com
Kontaktní gril je velmi jednoduchý spotřebič, který ale dokáže překvapit tím, co všechno umí.
Zdroj:
AdobeStock.com
Kontaktní gril je skvělým kuchyňským pomocníkem, patří totiž mezi jeden z nejuniverzálnějších spotřebičů. Připravit v něm totiž zvládnete spoustu rozmanitých jídel – od snídaně přes skvělý oběd až po rychlou večeři. Hodí se i do menších kuchyní, zamiluje si ho každý, kdo rád vaří jednoduše, efektivně a s minimem nádobí.
Praktické vybavení
Moderní modely přitom nabízí i spoustu různých programů, díky kterým jídlo bude perfektně připravené. Například zvládnete připravit steak precizně propečený na vybraný stupeň, ať už máte rádi rare nebo well done. Ale nabízí se i programy pro drůbež nebo ryby. Nebo si jednoduše nastavíte požadovanou teplotu a dobu grilování. Využití je tak opravdu rozmanité.
Ráno dělá den
Multifunkční kontaktní gril využijete hned ráno. Snídani byste neměli vynechávat, nastartuje totiž celý váš den. Měla by přitom být vydatná, ale zároveň rychlá, jelikož ráno mnohdy není času nazbyt. Na grilu si můžete připravit výborný křupavý toast naplněný sýrem, šunkou, vajíčkem, zeleninou nebo čímkoli, co máte rádi. Nebo si udělejte volské oko a k němu grilovanou zeleninu nebo omeletu se zeleninou. Možností je celá řada.
A využití najde i pro sladkou snídani – pokud gril rozevřete, můžete na něm jednoduše péct lívance, palačinky nebo ovesné placky. Těsto by mělo být hustší, aby se vám nerozteklo. Některé modely nabízí i speciální plotýnky pro přípravu vaflí. Na své si tak přijde opravdu každý, snídani přitom zvládnete připravit během chvilky. Na jedné ploše můžete dělat sladké pokrmy a na té druhé při jednom něco slaného. Kreativitě se meze nekladou.
Obědové variace
K masu navíc můžete rovnou přihodit i zeleninu – cuketa, paprika, lilky nebo žampiony? Na hladké desce můžete připravit i rajčata nebo cibuli bez obav z připalování. Grilovaná zelenina je perfektní lehkou přílohou, ale můžete ji připravit i jako základ teplých salátů. Pro lahodnou chuť stačí přidat pár kapek olivového oleje, čerstvé bylinky a trošku soli.
Specialitou, která z grilu chutná famózně, jsou domácí burgery. Na grilu připravíte dokonalé maso a zároveň opečete bulky. Připravit si můžete i vegetariánskou verzi, například s luštěninovou plackou nebo sýrem halloumi, který bude dokonale opečený. Možností je celá řada, samozřejmostí je přitom výborný výsledek.
Odpolední svačinka
A pokud patříte mezi milovníky sýrů, můžete si ugrilovat již zmíněný sýr halloumi, ale také hermelín a podobně. Výhodou je, že gril umožňuje kontaktní grilování, kdy se obě desky dotýkají jídla, ale také ho můžete nastavit tak, aby se horní deska nedotýkala. Sýr se tak hezky rozteče, aniž byste ho zmáčkli.
Jestli máte chuť na něco sladkého, můžete si zkusit ogrilovat ovoce. Skvělou volbou je ananas, broskve, nektarinky nebo banány – ty krásně zkaramelizují, díky čemuž chutnají skvěle a také provoní celou domácnost. Ovoce můžete podávat samostatně či s trochou medu nebo jogurtu.
Perfektní večeře
Další možností jsou pak různé wrapy a tortilly. Jde o bleskovou večeři, stačí placku naplnit tím, co máte rádi, zavinout a nechat zapéct. Do deseti minut máte teplé jídlo. Z tortill připravíte také quesadillu nebo burito. Jestli zrovna nemáte chuť na mexickou kuchyni, můžete si zapéct ciabattu naplněnou pestem, rajčaty a mozzarellou nebo si připravit nějaký sendvič. Možnosti jsou téměř neomezené – stačí si jen vybrat, na co zrovna máte chuť.
Zajímavým pokrmem jsou také plněné houby, ty se skvěle hodí jako lehká večeře. Nejlépe se vám bude pracovat s žampiony – stačí je naplnit směsí sýru, bylinek a česneku a pak ugrilovat do zlatova. K tomu si můžete připravit teplý salát z grilované zeleniny s čerstvou bylinkovou zálivkou.
Kontaktní gril je opravdu univerzální – připravíte s ním sladké i slané pokrmy, vegetariánská jídla, ale i výborné maso. Hodí se pro každodenní použití a v kuchyni přitom nezabere tolik místa. Nemusíte používat spoustu hrnců, zapínat troubu nebo stát u sporáku. Díky moderním modelům zvládnete s minimální námahou a za krátký čas připravit snídani, oběd nebo večeři pro celou rodinu.