zpět

Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?

Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Vložením emailu souhlasím s podmínkami pro zasílání novinek.
zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Pravda o mikrovlnné troubě
Autor: istock.com Pravda o mikrovlnné troubě

Opravdu nám mikrovlnná trouba tolik ubližuje? Radiace, rakovina a ztracené živiny

Některé kuchyňské spotřebiče už řadu let provází nejrůznější spekulace, které u lidí vyvolávají vlnu nedůvěry. Jedním z takových pomocníků nacházejících se skoro v každé domácnosti je mikrovlnná trouba. Někdy podle názorů připomíná spíše vynález z pekla, jež rozhodně nesvědčí našemu zdraví, a je pro něj dokonce hrozbou. Pravda je však poněkud jiná.
Markéta Princová , 16.05.2022

reklama

Už jste to také možná slyšeli, že mikrovlnka přemění molekuly jídla natolik, že nám můžou způsobit karcinogenní onemocnění. Někdo tvrdí, že zabíjí živiny v potravinách a údajně z jídla udělá radioaktivní hrozbu, kterou rozhodně není radno jíst.

Můžete být v klidu, mikrovlnná trouba sice vysílá elektromagnetické záření, je však neionizující. Funguje tak na jiném principu a nejedná se o to samé, co je radiace. Navíc její záření má tak malou energii, že nedokáže pokrm jakkoliv přeměnit, pouze jej ohřát.

Podle největší světové nezávislé organizace pro výzkum rakoviny Cancer Research UK neexistuje žádná souvislost mezi používáním mikrovlnné trouby a zvýšeným rizikem rakoviny.

V mikrovlnce lze jídlo ohřívat, ale i celé uvařit
Autor: iStock V mikrovlnce lze jídlo ohřívat, ale i celé uvařit

Jak to funguje?

Tenhle kuchyňský pomocník má za úkol rozkmitat v jídle molekuly vody. Ty se pohybem začnou zahřívat a tím se ohřeje celý pokrm. Tento proces navíc zachová všechny nutriční hodnoty jídla stejné, jako byly před ohřátím. Dokonce je mikrovlnka šetrnější k některým živinám než jiná tepelná úprava, a proto může být mnohdy pro ohřev vhodnější než sporák či trouba. Jídlo se totiž zahřívá jen chvilku.

Historie kuchyňských pomocníků

Mikrovlnka, papiňák nebo varná konvice: kde se vzali vaši oblíbení kuchyňští pomocníci?

Na co si dát pozor?

Přece jen je tu něco, na co byste si měli dát pozor. Mikrovlnka dokáže některé části pokrmu ohřát rychleji než jiné, a to za velmi krátkou dobu. Dejte tedy pozor, abyste se neopařili. Pokud ohříváte jídlo v mikrovlnné troubě dětem, rozhodně jídlo před podáním vždy ochutnejte. Každá mikrovlnka může být nastavena na jinou sílu ohřevu.

Mikrovlnná trouba dokáže navíc narušit vaše domácí wi-fi připojení či v konkrétním případě třeba dětskou chůvičku. Vlny se navzájem mohou na chvilku přerušit a vy tak ztratíte na okamžik signál.

Zdroj: cancerresearchuk.org, instagram Karolíny Fourové; foto: iStock.com

reklama

Související témata: mikrovlnka , mikrovlnná trouba , radiace , rakovina , molekuly , kuchyňské spotřebiče , co do kuchyně , jak ohřát jídlo

reklama

Přečtěte si také