Novinky na trhu: alkoholické víno, jeho nealkoholické varianty nebo přírodní sladidlo

V dnešních novinkách jsme se soustředili především na ty tekuté. V článku najdete dva tipy na zajímavá vína, ať už pijete alkohol, či nikoliv. A co jsme dali na závěr? Přírodní sladidlo, které možná oceníte při nadcházejícím velikonočním pečení.

Rubinet: Ojedinělá odrůda vína

Pokud jste dosud neměli s Rubinetem tu čest, není to nic neobvyklého. Tato vinná réva je totiž velmi ojedinělá a poměrně mladá, zanesená byla do Státní odrůdové knihy teprve v roce 2005. Poptávka je ovšem u této moštové odrůdy vyšší než nabídka. Jaký je příběh Rubinetu a proč byste jej měli mít ve své vinotéce? Jako každé dobré víno i Rubinet má svůj příběh, který je hodný pozornosti a obzvlášť proto, že historie této odrůdy se váže s československými kořeny. Tuto odrůdu vyšlechtil prof. Ing. Vilém Kraus CSc., který patří mezi ikony českého vinohradnictví, v Lednici na Moravě.

Jedná se o odrůdu řadící se mezi tzv. barvířky, které ve své slupce obsahují vysoký podíl barviv. Právě proto se vína, která jsou vytvořena z tohoto typu odrůdy, vyznačují neobyčejnou plnou rubínovou barvou a jsou tak téměř neprůhledná. Toto tmavé jiskrné víno má v nabídce jen velmi málo vinařství a právě WILOMENNA patří mezi ně. Po více než třech letech tak vinařství z Českého středohoří nabízí Rubinet ve svém portfoliu.

Vína (a nejen ta červená) WILOMENNA si zaslouží jen ty nejlepší hrozny. Proto k pěstování révy zde zvolili jedinečné místo Blšanský chlum s výjimečným sopečným podložím. Vína vznikají s minimálním zásahem a bez zbytečných přídavků a tím získávají svou exkluzivní chuť.

Nealkoholické varianty vín Freixenet

Značka Freixenet jde s trendy, a proto se rozhodla rozšířit své portfolio o nabídku nealkoholických variant španělských vín. Nově tak nabízí červený a bílý Freixenet 0,0 % v elegantní matné lahvi. Nealkoholické varianty vznikají stejným způsobem jako klasická vína včetně kvašení, po kterém se šetrně zbaví alkoholu. Obě varianty jsou veganské a nízkokalorické.

Nealkoholický Freixenet 0,0 % bílý

Novinka zaujme svou slámově žlutou barvou. Ve vůni i chuti jsou patrné ovocné tóny manga, kompotované broskve, zralých meruněk a pomerančového květu. Chuť je svěží a ovocná. Skvěle se hodí například k mořským plodům a čerstvým salátům, ale i k sushi nebo v kombinaci s melounem a šunkou. Párovat můžete i s dezerty, výborné je například s jablečným nebo ananasovým „obráceným“ koláčem, známým jako Tarte Tatin.

Nealkoholický Freixenet 0,0 % červený

Vyznačuje se střední až plně rubínovou barvou. Ve vůni jsou jasně patrné švestky, třešně a rozinky. Vůně rovněž zaujme dotekem zeleného a černého pepře s kouřovými tóny. V chuti vyniká vyváženou kyselinkou s jemnými tóny zralého ovoce. Vychutnáte si ho například v kombinaci s pokrmy ze zvěřiny, se zapečenou klobásou s grilovanou zeleninou a čerstvým tatarským biftekem. Hodí se také ke kuřecímu masu nebo k lilkovým lasagním. Doporučujeme také párovat s dezerty typu brownie s jahodovou omáčkou.

Chia Shake Sweetener

Hubnutí a zdravý životní styl ještě nemusí znamenat konec sladkého a oblíbené sladké chuti! Vsaďte na speciální nízkoenergetické přírodní sladidlo Sweetener od českého výrobce Chia Shake a užívejte si dál slazení bez výčitek. Sladidlo je ryze přírodní a je založeno na stévii, která je 200krát sladší než cukr, na xylitolu neboli březovém cukru, který má minimum kalorií a nezatěžuje organismus, a na erythritolu, přírodním sladidlu chuťově nerozeznatelném od pravého cukru, které navíc nezvyšuje hladinu krevního cukru.

Sweetener je tak ideální formou slazení nejen v čase hubnutí a redukčních diet, ale i při změně životního stylu, bez toho, abychom museli přestat sladit nebo si vychutnávat sladké nápoje či dezerty. Vhodný je jak pro slazení nápojů, tak například i při vaření a pečení. Hodí se totiž jak k doslazování produktů Chia Shake, tak do čaje nebo kávy, jogurtu, tvarohu, domácích limonád, smoothie nebo kaší a cereálií. Díky svému vyladěnému složení obsahuje jen naprosté minimum kalorií, je přímo stvořený pro diabetiky i nízkosacharidové diety a stačí jej jen minimální množství.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty