Lívance
- ricotta 250 g
- vejce 2 ks
- máslo (rozpuštěné, nebo makový olej) 1 lžíce
- plnotučné mléko 60 ml
- mák (nemletý) 2 lžíce
- třtinový cukr 1 lžíce
- ovesné vločky (jemné) 50 g
- špaldová hladká mouka 45 g
- tonka fazole (čerstvě nastrouhaná) 1 špetka
- kypřicí prášek do pečiva 4 g (1/2 lžičky)
- sůl 1 špetka
- rostlinný olej (na opékání) 1 lžíce
K podávání
- měkký tvaroh
- bílá čokoláda
- maliny (nebo jiné oblíbené ovoce)

Postup přípravy
- Všechny suroviny vyndejte z lednice alespoň 1 hodinu před začátkem přípravy těsta.
- Do větší mísy dejte ricottu, rozklepněte vejce (pokud chcete přidat na závěr bílkový sníh, použijte teď jen žloutky) a vlijte makový olej nebo máslo a mléko. Promíchejte ruční metlou.
- Přisypte mák, cukr, ovesné vločky, špaldovou mouku a tonka fazoli, přidejte kypřicí prášek i špetku soli. Vymíchejte hladké těsto. Pokud chcete, můžete těsto připravit den předem a uložit ho na noc do lednice, pak vmíchejte kypřicí prášek a případně vyšlehaný sníh z bílků až těsně před pečením.
- Na pánvi rozehřejte olej a nalévejte do ní lívance o velikosti dlaně. Opékejte je na středním stupni z obou stran dozlatova.
- Podávejte je s tvarohem, nasekanou bílou čokoládou a oblíbeným ovocem.
PRIMA TIP: Tonka fazole jsou semena plodů stromu silovoň obecný. Semena se nejprve suší a pak fermentují, až jeden rok, aby získala výraznou vůni a nasládlou chuť. Používají se jako koření, podobně jako muškátový oříšek se strouhají najemno. Stačí jí opravdu jen špetka, aby pokrm získal lehce vanilkovou vůni a vícevrstevnatou sladkou chuť.
Vyzkoušejte také nadýchané americké lívance podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nadýchané americké lívance (pancakes)
Inspirujte se i dalšími recepty s mákem