Kynuté těsto:
- hladká mouka (+ na podsypání) 250 g
- droždí (čerstvé) 20 g
- žloutek 2 ks
- cukr krupice 25 g
- vanilkový cukr (se semínky) 1 sáček
- citronová kůra 1 plod
- sůl 1 špetka
- vlažné mléko 100 ml
- slunečnicový olej 20 g
- máslo (na potření buchtiček)
- tuzemák (na potření buchtiček; nemusí být)
- moučkový cukr (na posypání)
Maková náplň:
- plnotučné mléko 150 ml
- mletý mák 50 g
- vanilkový cukr 2 sáčky
Povidlová náplň:
- švestková povidla 100 g
- tuzemák (nemusí být) 1 lžička
Šodó:
- smetana ke šlehání (33%) 200 ml
- žloutek 3 ks
- krupicový cukr 40 g
- vanilkový cukr (bio) 1 sáček
- vanilkový lusk 1 ks
- tuzemák (nemusí být) 1–2 lžíce
Postup přípravy:
- Do mísy od robota nasypte mouku, rozdrobte droždí, přidejte žloutky, cukry s kůrou z citronu a špetku soli. Přilijte mléko a olej.
- Pomocí hnětacího nástavce (ve tvaru háku) vypracujte hladké těsto. Přikryjte čistou utěrkou a nechte 45 minut v teple kynout. Vál posypte moukou, pekáček (nebo kokotky) vymažte máslem. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Z těsta vytvořte dva užší, delší válečky. Ty nakrájejte na menší pravidelné kousky. Naplňte je na střídačku makovou a povidlovou náplní. Vytvarujte je do stejně velkých kuliček a skládejte je do pekáčku těsně k sobě. Ze všech stran je potřete rozpuštěným máslem. Nechte při pokojové teplotě ještě 20–30 minut kynout.
- Pekáček (nebo kokotky) vložte do předehřáté trouby a buchtičky pečte dozlatova, asi 20–30 minut (podle velikosti). Na konci pečení buchtičky potřete ještě rozpuštěným máslem smíchaným s tuzemákem.
- Mezitím si připravte náplně do buchtiček. V rendlíku svařte při střední teplotě mléko s mákem a cukrem. Míchejte, ať se nepřipálí ke dnu, zredukované (bez tekutin) odstavte a nechte vychladnout. Povidla promíchejte s troškou tuzemáku.
- Mezitím si připravte šodó. My si ho připravili v robotu Cooking Chef XL s možností indukčního vaření (nastavili jsme si teplotu na 85 °C, stupeň otáček na minimum a použili balonovou metlu). Případně použijte rendlík. Nalijte do něj smetanu, přidejte žloutky, cukry a vanilku.
- Za stálého míchání zahřejte (pozor, nesmí se vařit). Zahřívejte do zhoustnutí, asi 15 minut, nakonec vmíchejte tuzemák. Podle potřeby šodó přeceďte. Upečené buchtičky podávejte se šodó a ještě posypte moučkovým cukrem.
Máte rádi tradiční recepty s českými chutěmi? Zkuste tento videorecept
Kompletní recept najdete ZDE: Jablečný koláč s vanilkou
Nebo tu máte oblíbené recepty na buchtičky a taštičky: