Placky
- plnotučné mléko 300 ml
- droždí 42 g (1 kostka)
- cukr krupice 80 g
- polohrubá mouka 600 g
- brambory (uvařené den předem ve slupce) 500 g
- vejce 1 ks
- sůl 1 špetka
- sádlo 80 g + na vymazání pekáče
K podávání
- švestková povidla 200 g
- mletý mák 100 g
- moučkový cukr (dle chuti)
Připravte placky z vařených brambor podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Luxusní bramborové placky z vařených brambor
Postup přípravy
- V rendlíku ohřejte 100 ml mléka, aby bylo vlažné. Rozdrobte do něj droždí a promíchejte s 1 lžičkou cukru a 1 lžičkou mouky. Nechte vzejít kvásek, na teplém místě to trvá 10 až 15 minut. Pekáč vymažte trochou sádla.
- Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno do mísy. Uprostřed vytvořte důlek, prosejte do něj mouku, přidejte vejce, sůl a polovinu sádla. Lehce promíchejte. Přilijte kvásek, zbylé mléko, posypte cukrem a vypracujte hladké kompaktní těsto.
- Po částech ho vyválejte na plát silný 1,5 cm a vykrajujte z něj sklenicí kruhy o průměru 3 až 4 cm. Skládejte je dál od sebe do pekáče vymazaného sádlem. Nechte je v teple 20 minut kynout.
- Zbylé sádlo rozehřejte. Troubu předehřejte na 170 °C. Do vykynutých bochánků udělejte důlek, potřete je rozpuštěným sádlem a pečte v předehřáté troubě zhruba 20 minut.
- Povidla zřeďte trochou vody. Upečené bochánky potřete ještě teplé povidly, obalte je v máku a podle chuti pocukrujte.
Vyzkoušejte také jednoduchý makovec s citronovou polevou podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vláčný makovec s citronovou polevou