Jihomoravská kuchařka

Kulinární toulky jižní Moravou: Hertepláky nebo peciválky s mákem a povidly

Moje hodnocení
2x

Zvané i přesňáky nebo laty jsou opečené bramborové placky. Tradičně se jedí nasladko s povidly a mákem, ale pokud těsto příliš nepřisladíte, můžete je podávat i naslano, potřené sádlem, samotné, k polévce, s kysaným zelím či k pečínkám.

4 porce
90 minut
česká

Placky

K podávání

Připravte placky z vařených brambor podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Luxusní bramborové placky z vařených brambor

Postup přípravy

  1. V rendlíku ohřejte 100 ml mléka, aby bylo vlažné. Rozdrobte do něj droždí a promíchejte s 1 lžičkou cukru a 1 lžičkou mouky. Nechte vzejít kvásek, na teplém místě to trvá 10 až 15 minut. Pekáč vymažte trochou sádla.
  2. Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno do mísy. Uprostřed vytvořte důlek, prosejte do něj mouku, přidejte vejce, sůl a polovinu sádla. Lehce promíchejte. Přilijte kvásek, zbylé mléko, posypte cukrem a vypracujte hladké kompaktní těsto.
  3. Po částech ho vyválejte na plát silný 1,5 cm a vykrajujte z něj sklenicí kruhy o průměru 3 až 4 cm. Skládejte je dál od sebe do pekáče vymazaného sádlem. Nechte je v teple 20 minut kynout.
  4. Zbylé sádlo rozehřejte. Troubu předehřejte na 170 °C. Do vykynutých bochánků udělejte důlek, potřete je rozpuštěným sádlem a pečte v předehřáté troubě zhruba 20 minut.
  5. Povidla zřeďte trochou vody. Upečené bochánky potřete ještě teplé povidly, obalte je v máku a podle chuti pocukrujte.

Vyzkoušejte také jednoduchý makovec s citronovou polevou podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Vláčný makovec s citronovou polevou

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jihomoravská kuchařka

Radek Pálka Jihomoravská kuchařka

Přírodní podmínky a ohraničenost oblasti odedávna určovaly pěstované plodiny a tím i jídelníček a lidové tradice. Zatímco ve městech je překryly vynálezy průmyslové revoluce, na venkově se stále v menší či větší míře drží. Jednou z oáz regionálních tradic je jižní Morava, která vyniká nejen krásnou krajinou, ale lahodnými specialitami s často vtipnými názvy. Šéfkuchař Radek Pálka ve svém putování po jihomoravském kraji ukazuje bohatost zdejší kuchyně i pestrost pokrmů z pár skromných surovin. Už samotné listování vzbuzuje chuť k jídlu. Naštěstí většinu ingrediencí najdete doma nebo koupíte v obchodě a můžete se hned pustit do vaření.

Vydalo nakladatelství Grada.


Přečtěte si také

Recepty