Zlatavý mok má svůj vlastní svátek! Oslavte Mezinárodní den piva poctivým půllitrem

Je to tak! Každý první pátek v srpnu slaví pivaři po celém světě Mezinárodní den piva. Den, kdy se vzdává hold nejen tomuto zlatavému nápoji, ale i lidem, kteří ho vaří a čepují. Kdy tento nevšední svátek vlastně vznikl? A jak využít pivo třeba při vaření? To se dozvíte v dnešním článku.

Netradiční svátek piva, který letos připadá na 1. srpna, vznikl prý v roce 2007 v kalifornském městečku Santa Cruz a postupně se začal slavit i v dalších zemích světa. A jak už bylo řečeno, jeho cílem je nejen ocenit pivo jako takové, ale i práci sládků a výčepních, kteří se na jeho zpopularizování podílejí.

Pivo, nápoj Čechů

Česká republika je celosvětově vnímána jako „pivní velmoc“, takže není divu, že může mít tento den pro české pivaře obzvlášť silný význam. Češi totiž dlouhodobě okupují první příčky u světových žebříčků ve spotřebě piva na osobu, a to díky bohaté tradici, kvalitním surovinám a stovkám tuzemských pivovarů.

Chcete se o pivu dozvědět něco nového? Máme pro vás 5 pivních zajímavostí, o kterých jste možná ještě neslyšeli:

1. Nejstarší pivní recept je starý více než 4 000 let

Pochází ze starověké Mezopotámie a byl nalezen na hliněné destičce ve formě básně věnované bohyni piva Ninkasi. Rozmočili tehdy starý chléb ve vodě a nechali ho zkvasit – a tak vznikl předchůdce dnešního piva. Nápoj byl hustý, kalný a pili ho brčkem.

2. V minulosti došlo k tzv. London Beer Flood

Stalo se tak v roce 1814 v Londýně, kdy praskla obří nádoba na pivo a uvolnila přes 1,4 milionu litrů piva. Tato pivní vlna smetla dokonce domy i hospody a zemřelo údajně několik lidí. Událost se zapsala do historie právě jako „London Beer Flood“.

3. Australané vyvíjejí vesmírné pivo

Je to tak! Australský pivovar 4-Pines Brewing Company v roce 2010 vyvinul speciální pivo „Vostok Space Beer“, které bylo testováno v simulované mikrogravitaci. Výzvou je nejen nápoj jako takový, ale i obal – v posledních letech se testuje speciální lahev. Do vesmíru se toto pivo zatím nedostalo, i kvůli tomu, že NASA konzumaci alkoholu ve vesmíru zatím nepovoluje. Ale uvidíme, jak se bude projekt vyvíjet dál: velkou výzvou je totiž i to, jaký bude mít takto upravené pivo vliv na lidské tělo.

4. Zvětralý kousek poslouží jako hnojivo

Nechcete dopíjet zvětralé pivo? Když už vám zbyde, nemusíte ho vylévat. Zalít s ním můžete třeba pokojové rostliny nebo trávník. Obsahuje totiž živiny, jako je třeba draslík, fosfor a zbytkové cukry, které mohou podpořit růst. Ale používejte ho jen v malém množství a lehce zředěné.

Zkuste pivo využít i při vaření!

5. Na tvaru sklenice záleží

Možná se to na první pohled nezdá, ale stejně jako u vína, i u piva hraje tvar sklenice roli. Tulipánové sklenky zvýrazní vůně silnějších piv, jako jsou belgické tripely nebo saisony. Oproti tomu klasický český půllitr s uchem pomáhá udržet správnou teplotu a říz ležáku. A navíc se dobře drží při připíjení.

Zdroj: autorský text, space.com, cbc.ca, worldhistory.org; zdroj foto: iStock

Na pivu si můžete připravit i populární špekáčky, a to podle našeho videoreceptu!

Kompletní recept najdete ZDE: Špekáčky na černém pivu

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty