Chcete dodat trochu jiskry vaší příští večeři? Zkuste jedlou svíčku z ochuceného másla. Když ji zapálíte, máslo se začne rozpouštět, což je ideální pro namáčení chleba, masa nebo zeleniny. Tahle máslová svíčka vaše hosty určitě ohromí.
![Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem](https://cdn.administrace.tv/2022/08/07/mini_169/f4f707a785462824c2aa47005a9a2500.jpg)
Chcete dodat trochu jiskry vaší příští večeři? Zkuste jedlou svíčku z ochuceného másla. Když ji zapálíte, máslo se začne rozpouštět, což je ideální pro namáčení chleba, masa nebo zeleniny. Tahle máslová svíčka vaše hosty určitě ohromí.
Jedlá svíčka se vyrábí z másla. U stolu se zapálí speciálně vyrobený knot a máslo tak pomalu měkne. Do rozpuštěného másla se pak namáčejí připravené kousky pečiva či jiných přísad. Máslové svíčky se obvykle podávají s chlebem, ale lze je podávat zkrátka s čímkoliv, k čemu se máslo hodí – mořské plody, pečivo, zelenina nebo maso. Rozteklé máslo lze také přidat do bramborové kaše, rýže či do popcornu.
Máslové svíčky jsou moderním pojetím lojových svíček, což jsou svíčky vyrobené z hovězího tuku. Lojové svíčky existují už od starověkého Říma. V poslední době začaly některé dobrodružné restaurace podávat steaky s jedlými lojovými svíčkami. Výsledný roztavený hovězí tuk se leje na steak nebo se podává spolu s bramborami. K máslovým svíčkám ty lojové mají velmi blízko. V posledních měsících se tento máslový trend začal objevovat hojně na Tik Toku.
Rozpusťte máslo, připravte si knot, nalijte máslo do úzké nádoby nebo hrníčku a počkejte, až ztuhne. A je to!
Podrobný návod
PRIMA TIP: Máslo můžete dochutit. Do rozpuštěného másla v hrnci přidejte sůl a česnek, který dodá výjimečnou chuť. Pokud je čerstvý česnek na vás příliš výrazný, použijte rozmačkané stroužky pečeného česneku. Máslo lze dochutit i kořením, skvělá je třeba uzená paprika nebo za´atar. Vyzkoušejte i sladkou verzi máslové svíčky se skořicí a cukrem, případně trochou javorového sirupu či medem.
Zdroj: amafoodblog, cabotcreamery
TIPY Z REDAKCE: Máslovou svíčku podávají např. v pražské restauraci Amano jako amuse bouche. V řeznictví Naše maso zase můžete koupit lojovou jedlou svíci.
Vypadá to jako obyčejná svíčka, ale není to jen tak ledajaká svíčka. Je to totiž NAŠE JEDLÁ SVÍČKA z hovězího loje. Ti...
Posted by Ambiente Restaurants on Thursday, January 28, 2016
redaktorka FTV Prima
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living