Chcete dodat trochu jiskry vaší příští večeři? Zkuste jedlou svíčku z ochuceného másla. Když ji zapálíte, máslo se začne rozpouštět, což je ideální pro namáčení chleba, masa nebo zeleniny. Tahle máslová svíčka vaše hosty určitě ohromí.
Jedlá svíčka je nový hit v gastronomii. Večeři dodá atmosféru, chuť i zábavu
Jedlá svíčka se vyrábí z másla. U stolu se zapálí speciálně vyrobený knot a máslo tak pomalu měkne. Do rozpuštěného másla se pak namáčejí připravené kousky pečiva či jiných přísad. Máslové svíčky se obvykle podávají s chlebem, ale lze je podávat zkrátka s čímkoliv, k čemu se máslo hodí – mořské plody, pečivo, zelenina nebo maso. Rozteklé máslo lze také přidat do bramborové kaše, rýže či do popcornu.
Kdo vynalezl máslové svíčky?
Máslové svíčky jsou moderním pojetím lojových svíček, což jsou svíčky vyrobené z hovězího tuku. Lojové svíčky existují už od starověkého Říma. V poslední době začaly některé dobrodružné restaurace podávat steaky s jedlými lojovými svíčkami. Výsledný roztavený hovězí tuk se leje na steak nebo se podává spolu s bramborami. K máslovým svíčkám ty lojové mají velmi blízko. V posledních měsících se tento máslový trend začal objevovat hojně na Tik Toku.
Jak vyrobit máslovou svíčku
Rozpusťte máslo, připravte si knot, nalijte máslo do úzké nádoby nebo hrníčku a počkejte, až ztuhne. A je to!
Podrobný návod
- Rozpusťte máslo v malém hrnci na mírném ohni nebo v mikrovlnné troubě.
- Vytvořte knot. Odřízněte kousek přírodního provázku a ponořte ho do rozpuštěného másla.
- Knot přivažte ke špejli tak, abyste jeho delší část mohli vložit do nádoby nebo hrníčku a umístěte ho doprostřed. Ujistěte se, že se provázek dotýká spodní části formy a špejli opřete o hrdlo.
- Nalijte rozpuštěné máslo do formy a dbejte na to, aby byl knot ve středu svíčky.
- Dejte máslovou svíčku do lednice, dokud nebude pevná, minimálně na 1 hodinu. Poté odvažte špejli a zastřihněte provázek.
- Pak stačí máslovou svíčku zapálit. Vychutnejte si rozpuštěné máslo spolu s chlebem nebo dalšími ingrediencemi.
PRIMA TIP: Máslo můžete dochutit. Do rozpuštěného másla v hrnci přidejte sůl a česnek, který dodá výjimečnou chuť. Pokud je čerstvý česnek na vás příliš výrazný, použijte rozmačkané stroužky pečeného česneku. Máslo lze dochutit i kořením, skvělá je třeba uzená paprika nebo za´atar. Vyzkoušejte i sladkou verzi máslové svíčky se skořicí a cukrem, případně trochou javorového sirupu či medem.
Zdroj: amafoodblog, cabotcreamery
TIPY Z REDAKCE: Máslovou svíčku podávají např. v pražské restauraci Amano jako amuse bouche. V řeznictví Naše maso zase můžete koupit lojovou jedlou svíci.
Vypadá to jako obyčejná svíčka, ale není to jen tak ledajaká svíčka. Je to totiž NAŠE JEDLÁ SVÍČKA z hovězího loje. Ti...
Posted by Ambiente Restaurants on Thursday, January 28, 2016
redaktorka FTV Prima