Pesto je báječná chuťovka, omáčka či dip, záleží na tom, jak ji použijete. Tradičně se podává s těstovinami, ale hodí se i na topinky a jednohubky, můžete ho dát na pizzu i další slané koláče, namazat ho do slaných šneků nebo masových rolád. Lžička pesta krásně dochutí zeleninové i krémové polévky.
Šupito presto, připravte pesto! Nejoblíbenější rychlá večeře pochází z Itálie
Tradiční pesto, které pochází z Ligurie, se skládá pouze z bazalky, česneku, piniových oříšků, olivového oleje, soli a sýra, takže je nutné dbát na kvalitu každé z právě zmíněných surovin.
Kupujete-li bazalku, zapátrejte po těch co možná nejmladších a nejčerstvějších listech s aromatickou vůní spíše než po těch s až lékořicovým nádechem. Totéž je pravdou i u česneku – čím mladší, tím bude sladší a šťavnatější.
Piniové oříšky z Itálie (pignoli) jsou vzhledem k jejich bohaté chuti ideální volbou, ale jsou drahé. Přijatelné je použít oříšky z Číny, jež jsou levnější. Ještě lepší náhražkou jsou však vlašské ořechy, které se před použitím nejméně hodinu máčejí v teplé vodě, čímž přijdou o všechny pozůstatky jejich štiplavé chuti.
Abyste zvýraznili chuť ostatních použitých ingrediencí a dodali pestu jemně slaný nádech, použijte mořskou sůl. Při přípravě pesta se též vyplatí použít olivový olej světle zlatavé barvy se slabou, mírně slanou chutí. Vyhýbejte se použití olejů s výrazným ovocným nádechem nebo ostrou chutí, protože takový přebije zbylé ingredience.
Co se týče sýra, obvykle se používá parmazán, který má bohatou, ořechovou chuť, ale není výjimkou, že se do pesta místo něj dává Pecorino Romano, výrazný, slaný sýr z ovčího mléka.
Po celé Itálii lze nalézt spoustu dalších bylinkových či zeleninových omáček na bázi pesta:
- Hrubé pesto z vlašských ořechů je běžnou těstovinovou omáčkou a směsí na topinky v severní Itálii.
- Petrželové pesto s kapary a ančovičkami je pikantním doplňkem ryb jako makrela.
- Sicilské pesto rosso, vyráběné z mandlí a sušených rajčat, je skvělé s těstovinami linguine a jinými sušenými těstovinami.
- Pistáciové pesto je poměrně sladké, tudíž je dobrou volbou coby omáčka k pečené či grilované zelenině.
- Pesto z rokety je vynikající na zralých rajčatech nebo na steaku.
- Díky přítomnosti ricotty je kalábrijské pesto bezvadným doplňkem k bohatému pokrmu z papriky, lilku a rajčat.
Zdroj: www.saveur.com, zdroj foto: iStock