Vánoce jsou za dveřmi a vy ještě nemáte napečeno? Nevadí. Máme pro vás několik tipů na sladkosti, které připravíte za pár minut a ani nemusíte rozpalovat troubu.
Kouzlo nepečeného cukroví: Jak na dobroty na poslední chvíli
Vánoce bez cukroví by nebyly pravé Vánoce. Pokud pečení není vaší doménou, nemáte na něj čas nebo se vám naopak zdá, že jste ještě nenapekli dost, máme pro vás pár tipů. Nepečené cukroví je hotové raz dva, nepotřebuje rozležet, a navíc chytře zužitkujete zbytky krémů a polámané sušenky.
Sláva nepečeným dobrotám
Nepečené cukroví není určeno jen pro cukrářské elévy. Vosí hnízda, různé rolády a kuličky všeho druhu mají místo i na slavnostní tabuli nejedné zběhlé kuchařky či gurmána. Proč je nepečené cukroví tak oblíbené? Vedle rychlosti přípravy skýtá mnoho dalších výhod:
- Snadno připravíte zdravé varianty. Základ nepečeného cukroví tvoří obyčejně drcené piškoty a sušenky, máslo, rum či kondenzované mléko. Volba surovin je ale zcela na vás, a tak může být vaše cukroví klidně jen z ořechů, kokosu, semínek, sušeného ovoce, datlí, rozinek, kakaa, ale i mrkve, ovesných vloček a podobně.
- Obejdete se bez váhy. Těsto zpracováváte rukama a podle konzistence přidáváte buď tekutinu, když je hmota suchá a nesoudržná, nebo ji naopak zahustíte mletými mandlemi, kokosem, vločkami či zmíněnými piškoty.
- Obejdete se i bez vykrajovátek a formiček. Pokud pečení nehovíte, nemáte doma pravděpodobně ani vykrajovátka či formičky. K uválení několika druhů kuliček nebo smotání nepečené rolády je ani potřebovat nebudete.
- Spotřebujete zbytky z předchozího pečení. Nepečené cukroví se dělá jako poslední. Důvod je prostý. Zužitkujete do něj zbytky mletých ořechů, různých krémů i sušenek, které se polámaly, byly liché či na ně naopak krém nezbyl.
- Nepotřebuje rozležet, takže ho můžete připravit opravdu na poslední chvíli.
- Jeho příprava může být přímo bleskurychlá. Kolik času asi zabere nacpat do sušené švestky mandli a celé to obalit v čokoládě? Nebo co takhle lupínky mandlí promíchané s rozpuštěnou čokoládou a špetkou skořice? Stačí udělat hromádky na tác s pečícím papírem, nechat ztuhnout v chladu a další bleskovka je hotová. S pečením klasického cukroví se to nedá srovnat.
Kuličky vedou
Když se řekne nepečené cukroví, hned nám naskočí kuličky nejrůznějších chutí obalené v kokosu, ve skořici, kakau, oříšcích nebo čokoládě. Můžete je snadno připravit i bez receptu a zdravě. Stačí vzít to, co máte rádi, a myslet na to, že potřebujete pojivo, které udělá hmotu kompaktní. Musí to být něco lepkavého jako rozmixované datle, ořechové máslo, krémový sýr, kokosový olej a různé sirupy.
Kuličky jsou také chytrým způsobem, jak spotřebovat zbytky z předchozího pečení. Všechny krémy, pro které už nebylo využití, se vyplatí průběžně schovávat. Na konci pečení je pak smícháte se zbytky mletých oříšků, rozdrtíte polámané nebo plonkové sušenky, vše rukama promícháte, ovoníte kapkou rumu nebo vaječňáku a máte hotovo. Konzistenci i chuť doladí i naprostý začátečník. Navlhčenýma rukama uválíte kuličky, necháte je ztuhnout a obalíte, v čem je libo. Zbytkové kuličky jsou bez receptu. V každé rodině chutnají trochu jinak a všude skvěle.
Vosí hnízda a další dobroty
Kuličky jsou jasné, ale co vosí hnízda aka včelí úlky? Ty snad milují všichni. Ať už jsou s pudinkovým krémem, hustým vaječňákem nebo s krémem ze Salka, vosí hnízda jsou prostě vánoční stálice. Můžete je vyzkoušet i s kokosovým těstem (jako na nepečené Rafaelo kuličky) a po zatuhnutí naplnit oblíbeným krémem. Když vršek namočíte do bílé čokolády a posypete strouhaným kokosem, budou vypadat jako zasněžené.
Výčet by nebyl kompletní bez nepečených rolád a salámů, čokoládových lanýžů a pralinek, karamelek a dalších dobrot. Možností je nespočet, tak se inspirujte se našimi tipy a užijte si vánoční pečení bez pečení.
Kouzlo nepečeného cukroví 2 Zdroj: iStock
Myslete na správné skladování
Nepečené cukroví se dělá na poslední chvíli a je potřeba ho skladovat v lednici, aby se nezkazilo a zůstalo chutné co nejdéle. Pár kapek rumu umí trvanlivost o něco prodloužit a takové cukroví pak může vydržet bez úhony dva až tři týdny. V každém případě vyskládejte nepečené kousky na podnos až těsně před podáváním a nenechávejte ho dlouho stát v pokojové teplotě.
Zdroj: Colorsoflowcarb.cz, zdroj foto: iStock