Kořenicí směs
- sůl 2 lžíce
- chilli (mleté) 1 lžička
- bazalka (sušená) 1 lžička
- římský kmín (mletý) 1/8 lžičky
- pepř (čerstvě namletý) 1/8 lžičky
Hranolky
- brambory 3 ks
- olivový olej 1–2 lžíce
- strouhaný parmazán 2 lžíce
Postup přípravy
- Připravte si kořenicí směs – smíchejte všechny ingredience v misce a dejte prozatím stranou.
- Brambory oloupejte, odkrojte špičky a velmi ostrým nožem nakrájejte dlouhé hranolky o hraně cca 0,5 cm. Hranolky dejte do velké mísy a zalijte studenou vodou. Nechte odležet alespoň 30 minut, ale klidně i přes noc. (Pokud je namáčíte déle než hodinu, dejte mísu přikrytou do lednice.)
- Poté slijte vodu a hranolky dejte v jedné vrstvě na papírové utěrky a nechte pořádně osušit. Mezitím rozehřejte troubu na 200 stupňů.
- Plech vyložte pečicím papírem. Pečlivě osušené hranolky na něj rozložte, pokapejte olivovým olejem a přidejte 1/2–1 lžíci kořenicí směsi (záleží na tom, jak moc solíte). Hranolky s olejem a kořením dobře promíchejte a poté hranolky rozložte na plechu tak, aby byly v jedné vrstvě.
- Pečte asi 30 minut, jednou až dvakrát během této doby obraťte, aby se hranolky opekly ze všech stran. Teplotu v troubě zvyšte na 220 stupňů a pečte, dokud nebudou hranolky krásně zlatavé a konce lehce připečené.
- Plech vyndejte z trouby a hranolky ještě lehce posypejte trochou kořenicí směsi a strouhaným parmazánem. Servírujte horké.
- Prima tip: Zbylou kořenicí směs si uschovejte na příště v uzavíratelné sklenici.