Zná to snad úplně každý. Vše jde podle plánu, celá kuchyň provoněná připravovaným pokrmem, vývar na jedničku, maso měkké, polévka skoro dokonale ochucena, ale přeci jen jí něco chybí. Sůl, to je ono! Ještě přidat špetku soli a bude to dokonalé. Možná raději ještě jednu, ať je to výraznější. Teď ještě ochutnat a…. Ne! Vždyť je to přesolené! Co teď? Klid! Tady jsou osvědčené rady ostřílených kuchařek.
3 tipy, jak zachránit přesolené jídlo. Stačí běžné ingredience z domova
Přiznejme si, že přesolit jídlo, na které se vám i dalším hladovým přítomným sbíhají sliny, není úplně výhra dne. Jestli vám někdo tvrdí, že se mu to nikdy nestalo, tak vás tahá za nos. Pokud doma přesolíte jídlo, podívejte se, zda máte po ruce bramboru, vejce nebo jogurt.
Brambory
Skutečnou první pomocí při přesoleném jídle jsou obyčejné brambory. Syrové nakrájejte na plátky či kousky a vařte v polévce alespoň 15 minut, pak je z hrnce vyndejte. Brambory do sebe vtáhnou přebytečnou sůl a zachrání tak pokažené jídlo.
Brambory pomohou i omáčce. V takovém případě je spíš syrové nastrouhejte a v omáčce vařte přibližně 10 minut. Pak je přeceďte přes cedník. Výsledkem by měla být znovu poživatelná omáčka.
Stejným způsobem vám pomůže i kořenová zelenina jako je celer a mrkev. Lépe do sebe vtáhnou sůl, pokud je nakrájíte na kousky.
Vaječné bílky
Další zázračnou surovinou, která vám vytrhne trn z paty a pomůže polévce, jsou vaječné bílky. Čtyři bílky vlijte do vroucí přesolené polévky, nechte je ve vývaru srazit a poté je opatrně vyndejte nebo polévku přeceťte.
Zakysaná smetana nebo bílý jogurt
Smetana i jogurt dokonale zjemní omáčku i krémovou polévku. Nemusíte je použít jen v případě přesoleného pokrmu. Skvěle zjemní i pikantnost a štiplavost. Hodí se i do indické kuchyně.
PRIMA TIP: Přebytečné soli vás zbaví i černý chléb.
Pokud se vám v kuchyni stane opravdu solná kalamita, tito triky využijte všechny po sobě. Začněte bramborami, pokračujte bílky a nakonec pokrm zjemněte smetanou. Uvidíte, že si nakonec pochutnáte.
Zdroj: epicurious.com; foto: iStock