Jan Štěpán

Nevařte doma! Víme, kam na rodinný oběd!

Jazz zní letní nocí, z velkých oken ven voní vepřové koleno a jitrničky a když zavřete oči, vybaví se Vám scény jako z knihy Obsluhoval jsem anglického krále. V restauraci La Republica vaří tradiční rakousko-uherskou kuchyni a navíc tady můžete ochutnat 50 druhů exotických piv z celého světa.

Ten bar je nejvyšší v České republice,“ chlubí se číšník, který Vás hned po příchodu do stylové restaurace La Republica usadí do židle. Je léto a velikánské okenice jsou dokořán otevřené, takže se noční vzduch míchá s omamnou vůní grilovaných kuřat, které se tu otáčí za prosklenou vitrínou. Celému prostoru vévodí nejvyšší bar v Česku – měří 6 metrů a ukrývá 50 druhů piva z celého světa.

50 druhů piva v nejvyšším baru Česka

Japonské, ruské, mexické, banánové nebo kokosové? Kdybyste chtěli ochutnat každé zdejší lahvové pivo, asi byste domů po svých neodešli. Pivní galerii exotických lahváčů pak doplňují sudy a tanky, na které se při večeři můžete dívat skrz skleněnou stěnu. Pivo ale není zdaleka to jediné, kvůli čemu do restaurace La Republica zavítat.

Proč se vydat do restaurace La Republica?

  • KUCHYNĚ – výborně tu vaří jak českou klasiku tak rakousko-uherské speciality
  • PIVA – ochutnáte roztodivná piva netradičních barev a chutí z celého světa
  • ŽIVÁ KAPELA – od středy do pátku tu hraje živá hudba – dixieland, latino pop nebo 60. léta
  • DOBRÉ CENY – dobrý poměr cena/výkon, ve všední dny tu navíc mají polední menu
  • ATMOSFÉRA – uspořádejte si pánskou jízdu jako za Masaryka!

„K pivu se prostě fantasticky hodí staročeská, resp. rakousko-uherská kuchyně,“ dodává číšník a začíná popisovat nejrůznější vypečené dobroty. Vegetarián se tady sice nají – mají tu třeba výborné sýrové špecle, ale co si budeme povídat, La Republica je restaurace pro masožravce.

Staročeské jídlo nebo rakousko-uherská kuchyně?

Dopřát si tu můžete buď tradiční česká jídla jako je dušená šunka, škvarky nebo tlačenka anebo zkusit vídeňskou klasiku – vepřové koleno nebo slavný tafelspitz. Pokud byste si tu měli dát jen jednu věc, je tafelspitz správná volba. Zdá se vám, že rakousko-uherská kuchyně je tak trochu nezdravá? Máte pravdu, pro dietáře je tu naštěstí vynikající pečený pstruh.

Recept na pravý vídeňský tafelspitz

Ingredience:

  • 300 g hovězí květové špičky
  • morková kost
  • 0,4 l hovězího vývaru
  • 100 g kořenové zeleniny a pórku
  • celý pepř, sůl, pažitka, cibule

Přílohy:

  • křen
  • hořčice
  • vejmrda: křen, jablko a hovězí vývar
  • smetanový špenát: špenát, cibule, smetana, česnek, sůl, pepř

Postup:

Hovězí maso opečeme v rozpálené pánvi na tukové části do tmava společně z cibulí zbavené vrchní části. Po zatažení masa ze všech stran zalijeme vývarem a necháme táhnout přes noc na malý plamen. Ráno maso vyndáme z vývaru a prudce zchladíme. Vývar přecedíme přes plátno a necháme vychladit. Morkové kosti uvaříme ve vývaru a dáme je zchladit. Při podávání maso nakrájíme na slabé plátky a ohřejeme v dochuceném vývaru společně s morkovou kostí a předem spařenou zeleninou a pórkem. První podáváme vývar s masem a fritátovými nudlemi, jako další chod topinky na sucho opečené v salamandru a jako třetí chod přílohy.

Co je tafelspitz a proč ho ochutnat v La Republice

Tafelspitz je zadní hovězí, tzv. květová špička s vrstvou tuku. Maso se vaří spolu s morkovou kostí a ve vzniklém vývaru se celý kus masa podává. Vývar se zeleninou se jí jako první, pak přijde na řadu topinka s morkem a úplně nakonec samotné hovězí. To se nejčastěji jí s jablkovým křenem, vaječnou majonézou, pažitkovou omáčkou nebo třeba špenátem.

V restauraci La Republica se kromě skvělého tafelspitzu najíte i senzační atmosféry – kapela hraje, v restauraci to žije a staré mosazné nádobí, rozvěšené po celém lokále, cinká v nočním vánku. Nelákají vás piva? Pak tady rozhodně zkuste domácí limonády, světová vína anebo originální koktejly.

Inzertní sdělení: Na pravý tafelspitz do La Republicy
Ochutnejte klasické dobroty z našich končin! Restaurace La Republica v rakousko-uherském Vašim chuťovým buňkám naservíruje třeba slavný tafelspitz nebo další lahůdky staročeské a rakouské kuchyně.
Zarezervujte si stůl Přijďte posedět do příjemného podniku v rakousko-uherském až prvorepublikovém stylu! Večerní vzduch se mísí s živou hudbou a pod nosem voní tradiční rakouské lahůdky... FOTO: La Republica
FOTO: La Republica Vyzkoušejte 50 druhů piva Pivo z Japonska, pivo z Mexika anebo třeba banánové pivo. 50 druhů lahvových piv najdete v nejvyšším baru Česka v restauraci La Republica kousek od Masarykova nádraží.
Ochutnejte tafelspitz a další! Přijďte si vychutnat klasiku rakousko-uherské kuchyně – slavný tafelspitz anebo další staročeské dobroty! Podávají se propracované delikatesy a jednoduché chuťovky k pivu. FOTO: La Republica

Čtěte dále:

Kam vyrazit za skvělým jídlem? Gurmán na cestách vám poradí!

Autor: Viola Kratochvílová a La Republica

Jan Štěpán

Autor článku

Jan Štěpán

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Recepty