Humr je původně šedomodrý, červenou barvu získá až po uvaření. FOTO: Corinthia Prague
Humr je původně šedomodrý, červenou barvu získá až po uvaření. FOTO: Corinthia Prague
Humr – jen málokteré jídlo má tak luxusní chuť a přitom je tak snadné ho připravit. Dnes je tenhle velikánský druh mořského raka považován za drahou delikatesu, kdysi dávno byl ale jídlem chudiny a vězňů. Jestli vás zajímá, jak chutná humří maso, máte šanci. Začíná invaze humrů!
Humři a jejich mořští přátelé oznámili svůj velkolepý návrat na pátek 16. listopadu. Přesně v ten den totiž vypukne Invaze humrů, velkolepá hostina v hotelu Corinthia Prague, na které kromě Vás bude i nespočet vybraných delikates z humra. Co všechno se z humrů dá udělat a jak na to? Čtěte dál!
Co všechno bude na Invazi humrů?
Čerstvé ústřice, které stačí zakápnout citronem
Mořské předkrmy jako krabí a krevetové koktejly, filety z tuňáka v pepřové krustě nebo podomácku nakládaný losos
skvělá polévka humří bisque
Cataplana z mořských plodů neboli bohaté ragú z mořských plodů v čerstvých rajčatech, česneku a bílém víně, podávané s česnekovou bagetou
Čerstvé slávky vařené přímo před vašimi zraky na dva způsoby. Marinara v čerstvých rajčatech a česneku nebo meuniere se šalotkou, čerstvým tymiánem, česnekem a bílým vínem
Humří grilované ocasy s omáčkou Hollandaise nebo s přepuštěným máslem
Dušená krabí stehna z kamčatského kraba s přepuštěným máslem a česnekovou bagetou
Těstoviny „Pasta arragosta“ se silnou humří omáčkou a s cherry rajčátky
Humr – vězňům lezl krkem a dnes je to delikatesa
Humr je nad okolní svět docela dobře povznesen. Žije sám v trhlinách skal pod mořem a dalo by se říct, že je na dně (oceánů). Jeho největším životním zážitkem je výměna krunýře, který čas od času musí vystřídat za nový, větší. V tu chvíli je zalezlý a do společnosti skoro nepřijde – cítí se zranitelný. Praví gurmáni vědí, že nejlepší humr je ten, který žije ve studených vodách.
Když Evropané začali kolonizovat Ameriku, humrů bylo tolik, že je ani nemuseli lovit, ale jen je sbírali na březích. Humr byl tenkrát jídlem chudiny a dennodenně ho museli jíst vězni a přistěhovalci, kteří se kvůli tomu dokonce bouřili. Dnes se během servírování humra bouří málokdo – díky jednoduché, ale přesné přípravě patří humří maso k těm největším pochoutkám.
Jak jíst humra? Je to těžké, ale stojí to za to
Nejdřív oddělte ocas od zbytku těla tím, že ohnete humra vzad. Stiskněte ocasní část a vytlačte maso z krunýře pomocí vidličky směrem od zadní části. Oddělte klepeta a speciálním louskáčkem je rozbijte. Dostali jste se k masu, hurá! Teď ještě tělo humra podélně rozlomte a vyndejte z něj zbylé maso.
Invaze humrů v Praze! Delikatesy z humra za super cenu
A právě ty můžete ochutnat při akci „Invaze humrů“, která vypukne 16. listopadu v hotelu Corinthia Prague v restauraci Let’s eat! „Pro návštěvníky bude připraven bufet ve stylu „ sněz, co můžeš“ s vybranými mořskými pochoutkami nejen z humrů, ale taky živá kapela a neomezená konzumace alkoholu i nealkoholických nápojů,“ říká marketingová manažerka hotelu Jana Horáčková. Na invazi humrů přijedou i další obyvatelé moří a oceánů – těšit se můžete na stylový sushi bar, dušené kraby nebo čerstvé mušle.
„Je to jedinečná příležitost ochutnat prvotřídní delikatesy za dobrou cenu. Servírovat se bude třeba i taková pochoutka jako tradiční cioppino ze San Franciska nebo největší sladký humří dort,“ dodává manažerka. Je ale nutné jednat rychle – počet míst je omezený a cena se bude každým dnem zvyšovat. Pokud si chcete připravit humra sami doma, není to zase tak náročné – čtěte dál!
Humrové ravioli
Ingredience:
Humr 150 g
Losos 250 g
Hladká mouka 100 g
Pórek 100 g
Smetana 50 g
Žloutek 3 ks
Olivový olej, máslo, sůl, pepř
Postup:
Na másle zpěníme na kolečka nakrájený pórek, přidáme kousek másla, nakrájené maso z lososa, humra a přilijeme smetanu. Necháme zhoustnout. Ochutíme solí a pepřem. Necháme vychladit. Z hladké mouky, oleje a žloutků vypracujeme těsto, které necháme odležet. Těsto vyválíme na tenké plátky, na půl plátu naznačíme tvořítkem tvary raviol. Do středu každého kolečka dáme náplň, okraje potřeme žloutkem a překryjeme druhým plátem těsta tak, abychom vytlačili vzduch. Okolo náplně stiskneme těsto k sobě a tvořítkem vykrojíme ravioli. Vaříme v osolené vodě cca 1 - 2 minuty.
Jak doma připravit humra? Uvařit, osolit a podávat
Sežeňte si živého (hýbajícího se) humra. Pokud ho chcete grilovat, povařte ho ve vroucí, osolené vodě (můžete přidat víno) asi 3 minuty, pokud vařit, nechte ho tam 20 minut. Potom vyndáte maso z krunýře (který se hodí třeba na ochucení polévky) a je to. Chcete-li humra grilovat, dělejte to na másle asi 10 minut z každé strany. Asi 700g humr vydá na jednu porci masa. Humr se podává s hustými omáčkami anebo se z něj připravují saláty a koktejly.
Využijte jedinečnou příležitost ochutnat humří speciality! Vydejte se na akci „Invaze humrů“ do pražského hotelu Corinthia Prague a buďte gurmán!
Invaze humrů - informaceHumři a jejich mořští přátelé oznámili svůj velkolepý návrat, a to na pátek 16. listopadu 2012 od 19:00 hod. Přijďte nám pomoci je dobýt, slíbili nekončící bitvu, která se odehraje v restauraci Let’s Eat!
Na humry do restaurace Let's eat! Na akci Invaze humrů přijďte do stylové restaurace Let’s eat! V krásném interiéru restaurace s výhledem na Prahu si vychutnáte dobroty z humrů a jejich dalších mořských přátel. Invaze humrů je tady!
Rezervujte si místa! Chcete na invazi humrů? Kontaktujte hotel Corinthia Prague, napište mail na zuzana.klepsova@corinthia.com nebo volejte na tel. číslo +420 261 191 103. A pak už se těšte na humří hody!